"С търговията с "Воля" на всяка цена се крепи мнозинство- така не може да се управлява държава и това не е стабилност", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти.

Въпреки, че вчера лидерът на "Воля" Веселин Марешки обяви, че групата му напуска Народното събрание, днес тя осигури кворум. Парламентът успя да събере нужните гласове едва от втория път, след като почти всички депутати от "Воля" влязоха в залата.

Те са общо 12 депутати, а решението на Марешки поставя управляващата коалиция ГЕРБ-"Обединени патриоти" в зависимост от ДПС. Мнозинството има едва 122 гласа от необходими 121 за провеждане на заседание, след като БСП обяви бойкот.

Вчера политикът бизнесмен не даде ясно обяснение какви са причините за решението му, но днес обясни, че "правят тази крачка, за да свалят на земята новите политически измамници". Той уточни, че окончателното решение ще бъде обявено в сряда след разговори с ГЕРБ.

 

"Събитията в последните дни доказват правотата ни за излизането и за факта, че този парламент е изчерпан и морално, и законодателно и политически", подчерта още Нинова, цитирана от "Фокус".

По думите й още по-ясно става в последните дни, че това не е място, където се пишат закони в интерес на държавата и на хората, а място, където се търгува.

"Брой гласове срещу определен ангажимент от управляващите с една едничка цел - да се задържат по-дълго на власт. Досега в новата тройна коалиция ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти", а сега се оказва, че и с търговията с "Воля" на всяка цена ще се крепи мнозинство", добави лидерът на левицата.

Попитана дали БСП се връща в зала за второ четене, след като днес бе приет Изборният кодекс на първо четене, с който се връщат преференциите, Нинова заяви, че това няма да се случи.

"Остава възможността в комисиите да се гласува с 50% + 1 мнозинство, което е предпоставка за манипулации и фалшификации. Остават също така мъртвите души в списъците, остава невъзможността с касационна жалба да се обжалва във ВАС, т.е. съмненията за подправяне на вота и фалшификацията на изборите остава. Това бяха част от нашите искания, които очевидно не се приемат от това мнозинство", изтъкна тя.

Действията на "Воля" не са извиване на ръце спрямо управляващите, коментира по-рано лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той разказа, че вчера е имал разговор с Веселин Марешки.

"Той каза, че ще трябва да направим подробен разговор по отношение на изпълнението на управленската ни програма. Ние ще можем да се подготвим до сряда и тогава да се проведе тази среща. Там ще можем да представим всичко, което предстои по управленската ни програма, както и всичко, което сме направили. "Воля" като партия, която не участва в управлението на страната, иска да получи допълнителни гаранции, че ще можем да изпълним своите приоритети през оставащите две години", уточни Цветанов.