"Очакваме от това, което виждаме, неприятна компроматна кампания, ще отговорим с конкретни предложения за местното самоуправление, с млада, свежа, хубава кампания", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, след като днес партията се регистрира в ЦИК за местния вот.

"Сигурно битката няма да е лесна, тръгваме с надежда и вяра, че може да се промени моделът на управление на общините, коментира Нинова. Досега имаме одобрени 161 кандидати, продължаваме на 15 септември с останалите", уточни тя.

Нинова отбеляза, че новото е, че на много места общинските структури издигат местните авторитетни личности, около които се обединява не само БСП, но и много малки партии и граждански сдружения. Тоест ония, които искат промяната, но не виждат възможност да я направят сами, търсят и намират в БСП начина това да стане, каза тя.

По думите й партията има много богата палитра от кандидати, потвърждава и досегашните си успешни кметове.

Новото е, че на много места общинските структури издигат местните авторитетни личности, около които се обединява само БСП. Онези, които искат промяната, но не могат сами, търсят БСП, посочи Нинов.

Целта ни е повече общини с безплатни детски градини, с работещи общински болници, повече общини, в които кметовете поемат ангажименти, че няма да увеличават местни данъци и такси, повече социални услуги, заяви още Корнелия Нинова.

БСП има за цел да удвои броя на кметовете си.

На въпрос тя обясни, че отговорът за подкрепата за Мая Манолова за кмет на София остава един и същ до 11 септември. Тогава градската партийна организация ще решава за своя кандидат, а на 15 септември Националният съвет ще се произнесе по кандидатурата. Досега Манолова има най-много номинации от районните организации, но има и други номинирани.

Във връзка с отхвърлянето на кандидатурата на Апостол Апостолов за кмет на Симитли, Нинова заяви: "Общинската организация да решава какво ще прави оттук нататък. Националният съвет не одобри тяхното решение, тъй като кметът на Симитли е кандидат и на ГЕРБ, а ние сме приели решение, че няма да правим коалиции с ГЕРБ. Това е минимодел на това, което се борим три години: задкулисие, контролиран вот и т.н. Няма как заради една община да се откажем от принципите си", заяви Нинова.

Попитана за коментарите на ГЕРБ за обръщението на президента, Корнелия Нинова апелира да се коментира по същество казаното от държавния глава, а не с клишета, да се каже какво не е вярно, какво мислят повече българи по поставените въпроси, дали наистина не сме последни в Европа по много критерии.

На регистрацията на "БСП за България" в ЦИК присъстваха лидерът на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателят на партията и председател на Националния предизборен щаб Кирил Добрев и заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски, както и народните представители и кандидати за кметове Пенчо Милков и Станислав Владимиров, председателят на Младежкото обединение в БСП и член на Изпълнителното бюро Николай Бериевски, младежи и юристконсултът на партията.