В седем общини на територията на две области - Ямбол и Бургас, доказано има чума по овцете и козите, депутатите поискаха от изпълнителната власт да информира по-добре хората по места и населението като цяло за мерките сега и в бъдеще. Това стана ясно след продължилото близо два часа съвместно заседание на Оперативния щаб, сформиран по искане на премиера във връзка със ситуацията, и Председателския съвет на парламента, свикан извънредно.

Срещата е по искане на Оперативния щаб, за да получи той, по думите на вътрешния министър Валентин Радев, доверие от НС за предприетите и набелязани стъпки, предаде БТА.

От БСП поискаха оставката на земеделския министър Румен Порожанов и обявиха, че за тях действията на властите са неадекватни и незаконни. Корнелия Нинова дори предупреди, че държавата може да бъде осъдена да плати големи суми, ако ощетените стопани заведат искове, каквото намерение имали някои от тях.

Поисканата му оставка Порожанов коментира така - ако премиерът прецени, е готов да я даде както всеки министър.

За Цветан Цветанов това е нормален ход на опозицията, която, според него, иска да влезе и да управлява през "служебния вход", а действията на БАБХ са адекватни и навременни. У нас, цитира той официални данни, има около 1,3 млн овце и кози. От тях около 300 хиляди са в областите Ямбол и Бургас, а в засегнатите седем общини на тяхна територия - близо 30 000. От тях до момента евтаназирани са 4000 животни.

Порожанов информира, че се обмисля да бъде наета държавна компания, която да изчисти, измие и дезинфекцира засегнатите територии.

Обезщетенията ще са в максималните размери, ще бъдат изплатени във възможно най-кратки срокове между седмица и десет дни, увери Цветан Цветанов, но подчерта, че, ако не се направи евтаназия сега, това би застрашило поминъка.

Ако не се предприемат действия, ще попаднем в забрана от ЕК, ограничаваща по-късно износа от територията на страната и търговския стокообмен, разясни той.

До момента, съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ, са направени над 400 проби, взети са над 6000.

Днес в първите две населени места ще бъдат получени компенсации за умъртвените животни. За овца и коза, които не са под селекционен контрол, минималната сума е 190 лв. на единица животно, а за тези под селекционен контрол - размерът е не по-малък от 250 лв. Днес стопаните, които ще бъдат обезвъзмездени, ще вземат средно по 327 лв., информира Румен Порожанов.

Обезщетението за самите животни е адекватно, подчерта министърът. Ще се изготвят и протоколи за форсмажор, които ще дадат възможност на стопаните да получат съответните компенсации по закон.

75% от обезщетенията, които държавата ще плати, могат да бъдат възстановени от ЕК, у нас вече са нейни представители, които да се запознаят с действията на българските власти, обясни Цветанов.

Дадена била и препоръка да се включат по-активно кметовете на общини, да се протоколира цялата информация, с която се запознават местните власти и населението.

Такава чума не е била досега в Европа, може би сме направили грешки, включително в комуникацията, не можахме да убедим всички навреме, коментира и вътрешният министър Валентин Радев.

Днес щял да се събере и Централният съвет към МЗ, както искат и твърдят, че трябва от левицата.

Ако бъде направена ваксинация е възможно санкциите, наложени в момента на общините, да бъдат за по-дълго време - 2-3 години, и да са на областно, а дори и на национално ниво, разясни Дамян Илиев.

Законът за ветиринарномедицинската дейност изисква да се свика централната комисия, заповедите за действия да се подпишат от министрите на земеделието и на вътрешните работи, а такива няма, подписни са от зам.-директор на БАБХ, така Корнелия Нинова мотивира защо, според БСП, действията на органите до момента са незаконни.

По думите й, на стопаните не се давали документи, доказващи заболяването в техните стада, без тяхно съгласие се влизало в домовете им и се избивали животните.В село Шарково е нямало никаква дезинфекция, лично се е уверила лидерът на левицата. На днешното заседание депутатите не получиха отговор на научното становище, издадено от центъра на МЗ, в което четирима специалисти оспорват изобщо, че става въпрос за чума, информира още Нинова.

Тя поиска пълен контрол, карантинни мерки в огнищата, ако има такива. Порожанов и премиерът носят пълна отговорност, категорична е Корнелия Нинова. Нямаме навик с президента Радев да си стиковаме предварително позициите, двамата мислим в посока да не ескалира гражданското напрежение. Така председателят на БСП обясни сходните си позиции с държавния глава по кризата.

Междувременно видими мерки по дезинфекция срещу чума в с. Шарково няма, предаде bTV. Обстановката при последното стадо, което не е евтаназирано заради чумата, е спокойна. Остава блокадата от хора, които пазят животните на баба Дора от здравните власти, които се очаква да дойдат. Хората опъват палатки и смятат да останат и в следващите дни, за да не стигнат ветеринарите до мястото.

Все още в селото не са пристигнали и представители на ЕК, които се очакват днес. Хората планират протест пред Министерския съвет утре

Патрули на Шипка и Прохода на републиката

От днес на двата прохода, които са на територията на област Стара Загора - Шипка и Прохода на републиката, има осигурени постоянни полицейски постове. Те ще извършват проверки, за да не се допусне превозването на потенциално опасни или заразени животни от Южна към Северна България, съобщиха от областната администрация.

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова разпореди спешни мерки срещу разпространението на чумата по дребните преживни животни. Решението е било взето на заседание тази сутрин на Областният кризисен щаб, по повод възникналите огнища на болестта чума по дребните преживни животни в Бургаско и Ямболско и опасността тя да бъде разпространена и в други региони на страната.