Чумата беше открита първо в странджанското село Воден, а Йордан Трифонов бе първият животновъд, на който бяха унищожени животните във фермата му  - 254 овце-майки, 76 агнета и 6 коча. В неговия случай обезщетението ще бъде със средна цена 329 лв. на животно.

Трифонов каза, че първият симптом, който е забелязал е бил кръв по ректума на една от овцете. По-късно едно животно е починало, друго се е излекувало. Той е категоричен, че не се съмнява в действията на БАБХ.

Снимка: bTV

"Заболяването е опасно и ще има огромни стопански загуби", коментира фермерът пред bTV.

По думите му слабост в работата на Агенцията по храните е, че не са обяснили на хората, че животните могат да са болни, но да изглеждат здрави, в добра кондиция и да нямат признаци на болест.

"Не се съмнявам и в кръвните проби, няма как да приемем, че френска лаборатория ще манипулира резултатите", добави Трифонов.

В близките две години той няма да има продукция, вероятно чак на третата. Категоричен е, че всичко зависи от адекватното обезщетение, иначе това ще обезсмисли гледането на животни в Странджа.

Компенсациите за собствениците на животните в засегнатите от чума райони в Странджанско ще бъдат увеличени, потвърди министърът на земеделието Румен Порожанов по Нова телевизия.

"Прекалкулирахме цените, защото първоначалните бяха направени при по-ниска статистическа база. Калкулирахме и други разходи, така че да има адекватно обезщетение. Средната цена за животните под селекционен контрол е над 300 лв. Малко над 200 лв. ще бъде средната цена за останалите", обясни Порожанов.

Методиката за изчисление и обезпечаване включва и разходите, свързани с унищоженото животно, и тези, свързани с пазарната му стойност. Ще бъде ангажирана фирма, която да поеме разхода по изчистване и обеззаразяване на стопанствата с до 150 животни.

"Има и допълнителни компенсации. За животните, които са на обор, но не могат да предават млякото си, имаме гласувани 32 лв. Тази сума обаче ще бъде прекалкулирана, за да може да стане 40 лв. На база на протоколите, които ще имат за форсмажорно обстоятелство, стопаните ще могат да получат и допълнителната голяма субсидия, която е между 56 и 83 лв. И разбира се има и преходната национална помощ, която е в рамките на 40-50 лв.", уточни министър Порожанов.

Той призна, че има липса на комуникация със собствениците на убитите животни.

"Явно трябваше индивидуално да работим с тях и затова го отчитаме като слабост. Не, че не е имало комуникация. Просто трябваше да се обясни на всеки защо се прави и какви ще бъдат обезщетенията. Целият процес по евтаназия не е приятен на никого и сме съпричастни към болката на стопаните. Не гледаме с безразличие на това. В момента обаче има болест, която е от най-смъртоносните, и е потвърдена", заяви Румен Порожанов.

Междувременно главният секретар на МВР Младен Маринов коментира пред БНТ, че вчера на Оперативния щаб от БАБХ е била изнесена много точна и всеобхватна информация, която е очертала един много сериозен проблем като заплаха дори за националната сигурност, тъй като касае един сериозен дял от нашата икономика, свързана с животновъдството. Заплахите са както по отношение на малките преживни животни, така и по отношение на дивата и питомна свиня - африканската чума, която е налична в близки до нас държави - говорим за Румъния, каза Младедов.

Той обясни, че са били набелязани мерките, които ще се предприемат съвместно с БАБХ и Агенция "Митници". Те са свързани със засилване на сигурността по границите, проверка на автомобилите, тъй като африканската чума може да бъде пренесена и в хранителни продукти от свинско месо, които се вкарват от шофьори или туристи.

"Трябва да осъзнаем, че това е наистина много сериозна заплаха за нас, това е болест, която се движи с миграцията на самите животни и бавно напредва към Европа", подчерта Младенов.

По отношение на проблема с животните в Ямболска и Бургаска област той посочи, че силно се надява стопаните там да разбират сериозността на проблема.

"Да, това решение да се умъртвят техните животни наистина е много трудно и знам, сигурно тези хора го преживяват много тежко, тъй като е свързано изцяло с техния живот. Техния живот е минал в тази дейност. В крайна сметка се надявам да осъзнаят, че това предотвратява един бъдещ проблем, който ще засегне цялата страна и ще засегне и производителите, които няма да имат достъп до европейски пазари и въобще до пазари", подчерта Младенов.

Междувременно хората в Шарково се заканиха да предявят колективен иск към Страсбург, ако държавата не вземе отношение.

Кризата със заразените от чума овце и кози в Югоизточна България бързо прерасна в политическа драма заради бунта на местните стопани срещу поголовното избиване на животни и заплахите им в сряда да дойдат на протест в София. Над 4000 животни вече са избити, а по медиите върви ожесточена полемика между официалните ветеринарни власти и експерти дали е било наложително да се евтаназират цели стада, вместо само заразения добитък.

Днес в парламента се провежда извънредно заседание на Председателския съвет, на което представители на всички партии ще бъдат информирани от Оперативния щаб за взетите мерки.