В 7 общини в 2 области има чума по овцете и козите. БСП поиска оставката на Порожанов

Председателският съвет в НС поиска от изпълнителната власт да информира по-добре хората по места и населението като цяло за мерките сега и в бъдеще.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако има чума то тя засяга първо козите. При тях болестта протича мълниеносно с тежка клиника и в крайна сметка води до 100% смърт. Тука ни показват стада с кози, които може би са болни но не и от чума.

В Кукорево също се изхвърлят умрели овце, но никой не проверява

Няма нито едно болно животно- г-жа Лъжа го каза най-точно и искрено. Не вярвайте на никой друг , а само на г-жа Лъжа.

Що какво е казала цецка ?

Хора слушайте и гледайте експертните мнения на Нинова, Радев и Слави по всички телевизии. Те са най-компетентните говедовъди, козари и овчари в България. Всеки друг е по-некомпетентен от тях. А французите с техните ваксини да си гледат работата- те нищо не разбират,могат да правят вино, но не могат да гледат говеда както нашите експерти.

Чума по животните има в африканските страни,Турция,Индия,сега твърдят ,че и в България.Не харесвам БСП,но мисля ,че в този случай са прави.Като чета биографията на Порожанов,та той няма нищо общо със земеделието-бил в борда на директорите в Арсенал" АД-Казанлък (1993-1999 г.), председател и член на УС на Булгартабак Холдинг АД (2001-2005 г.), член на УС на Sofia Tobacco Company (2005-2011 г.), председател на Борда на директорите на „Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис", председател и член на Надзорния съвет на Българска банка за развитие и т.нСега явно е ред да се ликвидира и животновъдството.Логиката изисква никакви хранители стоки да не се внасят от Турция.

Тези райони са близо до границата с Турция. А там има чума която се придвижва от Азиатската към европейската част Ако не искме цяла България да отиде на кино трябва да се вземат дори много по строги мерки. Какви кози каква баба Дора вие луди ли сте

Точно така! Отиваме на кино (преди доста време сме го направили, де)!!! Да се избият всички кози, овце, свине, крави, биволи и кокошки на територията на България. Да се оставят само тези, които се отглеждат от големите браншовици с големите парици. И ставаме веганииии. Браво, много смислен коментар, много мисъл вложена в написването му. Баба Дора, кучета я яли, както и останалите малки животновъди. Нали ще сме първата изцяло веганска нация на света? А от този поминък, че зависи животът на цели семейства, общности, няма значение, нали? Важно е тези, които кльопат да има какво да кльопат. А така, типично по български, не е важно я да съм добре, важно е Вуте да е зле. Ето, заради такива като теб сме на такова дередже и няма да се оправим никога. Ама какво искаш от промит герберастки мозък...

Тези райони са близо до границата с Турция. А там има чума която се придвижва от Азиатската към европейската част Ако не искме цяла България да отиде на кино трябва да се вземат дори много по строги мерки. Какви кози каква баба Дора вие луди ли сте

В Турция няма чума по животните.

Заболяването чума по овцете и козите не ми е известно.То е наскоро установено. Но познавайки законите в ЕС и в България и опита ,който имам от над 50 годишна ветеринарно -медицинска практика мога да предложа на обикновените българи, да погледнат по-спокойно на това заболяване. Борбата с особено опасните инфекции по животните трябва да бъде много строга и прецизна. Тук се поставя животновъдството не само на България, но и на Европейския съюз. Заразата е силно прилепчива и мерките трябва да са драконовски. Трябва да се реже до "здраво", за да има траен и сигурен успех. Жалко, че ни се случи в този летен момент на големи движения на хора и транспортни средства, заради летните почивки, но това не трябва да е омаловажава и бих посъветвал хората ,които не са специалисти в заразните болести при животните да не се намесват. Българската ветеринарна служба, макар и разклатена от демократичните промени у нас има славно минало и ще може да се справи с проблема.Нека да й дадем възможност за това. Бих посъветвал и журналистите да не си напъхват носа където ни им е мястото,Слави Трифонов нека да си гледа шоуто , а проблема да го остави на специалистите. Борбата със заразните болести при хората и животните е сложна, трудна и всеобхватна, но трябва да са извърши по правилата на епидемиологията и епизоотологията от грамотните специалисти. Имайте им доверие!!!

Ключовите думи са грамотните специалисти, Българската ветеринарна служба е разклатена от демократичните промени. Май ни е останало само славното минало! За справяне с проблеми в днешно време- под голям въпрос. Човекът определено не познава настоящето, в което живеем.

Едно животно няма болно.Играта е за пари.ЕС дава 500 евро на избито животно.Порожанов дава 100 евро.400 евро се крадат .Същата схема се прилага с мигрантите.Европа 1500 евро, мигрантите бягат на запад, но се крадат парите им.Скоро ще има шап във Видинско и птичи грип в Добруджа.Турците не са клали така както тия изроди от правителството.

Как ще я даде тази оставка тоя "министър"??? Огради се с кифлички от Фонд "Земеделие". 1/3 от това ведомство бъхтят за останалите 2/3, а последните си пият винце в околните заведения с разни високопоставени членове на кабинета на този т.нар. министър. Няма как да стане просто. Ще гръмне я някое бушонче, я в най-лошия случай началника на кабинета, зам.-министъра Цветан Димитров. Тоя "министър" кръв ще пусне, но оставка няма да даде. Има си билет за първа класа за последния влак. Това лесно се не дава. Пък стопаните, кучета ги яли. Да се оправят...

ОСТАВКА на НЕГРАМОТНИТЕ Български власти, които допуснаха ЧУМА на територията на България. ЯЖТЕ СЕГА МЕСО С ЧУМА, ПИЙТЕ МЛЯКО ЗАРАЗЕНО с ЧУМА. БОРИСОВ 3 - ВРЕМЕНАТА, когато в България върлува ЧУМА!

Интересното е, че ние нямаме договори за износ в страни в ЕС. Погладнах с сайта на БАКХ. Работим с останалия свят. Тогава защо отричат ваксините?

Е, това вече е върха.

Ако се наложи, БСП ке се престори на църна чума, само и само оставки да има. Вечно наша ке биде.

Продължават си лъжите властващите и незнам дали сами си вярват:(((( Не може ек да казва в Турция няма чума а наш валерка да приказва от там е та даже и през кпп минала:((((Не може в доклада на специалистите да НЕ пише за някаква чума ама земеделския дето овца не е пипал сигурно да твърди че повече от тях разбира..

Турците си ваксинират живитинките с жива ваксина, което автоматично прави животното носител на чумата, те носят в себе си антитела. Тези животни имат изграден вече имунитет против нея, а нашите са беззащитни. Обаче, ако у нашите са открили антитела срещу нея, означава, че и те вече по някаква причина са изградили имунитет. Иначе за продължаващите лъжи е вярно. Държат се като комунисти пред разстрел. До последно .

Впрочем ветеринари обясняваха, че зависело как се правят тестовете и има много голяма вероятност от неточност и грешка! Със сигурност има най- точен начин за изследване, но няма кой да го плати и направи!

Прокуратурата да се сезира за изказванията на Радев и БСП, нанесли пряка вреда на отрасъла.

Преди това прокуратурата да се се сезира за действията и некадърността на всички Калинки, които доведоха до тази обстановка. С предимство са.

специалисти по всичко. откъде знаеш , че са здрави животните. все пак сме чували от нашите родители, че малки дечица по време на война са умирали от чума. сега нима не има война. спрете се или искате преждевременно и вие да си отидете от този свят. не превръщайте всичко в политика. и аз не харесвам комунистите от ляво и дясно, защото никога не съм членувала и нямам намерение да членувам, в която и да е партия, но те се хранят, крадат именно от вас, вашият членски внос, мнозина се усетиха и спряха при герб да плащат, обещавали са им работа, и като не са им осигурили , но късно, както казват те. отглеждали сме, отглеждаме животинчетата, макар и градско чедо, имаме си на представа и затова ви казваме, не си пъхайте носа там където не ви е работата, ако наистина върлува, а и аз съм на 100% , че животинчетата са болни, има чума, щом и западните страни, а те не са като тук българските депутати и управители, учтиви и честни са, казват, че пробата е положителна. Престанете да смесвате Заразата с Политиката. Едното няма нищо общо с Другото Или аз ако съм, гледам етикетите никога няма да си купя стока от този и онзи край, не ядем месо, а само произведено от градината ни, защото и без чума, пак има неща, умрели животни предават в Месокомбината, млеко при 40 градуса прясно оставено на улицата, минава кола след 4-5 и повече дни, вмирисано млеко, реших миналият ден, купих и се уверих, развалено, от колко ли дни е. Който и да дойде същото ще е, и следващите, и по следващите ще си оправят техният си живот, но не и животът на народа, дреме им за някой си там, наблюдаваме и виждаме. бедняци им работиха по вилите навремето и сега като ги видят, ох , дано не ни видят, а мили ми драги господине, кога ви работиха българчета бедни(дядо алкохолик, баща алкохолик, те вина нямат децата, а сега и старци вече) , използват ги умните, всичко отива в образованите, всичко е пара, който има пари Той ще живее, който няма ще Мре, идват от Запад, през нощта ги будят, плащам им такситата, плащат им нотариалните заверки, дават парата и всичко е ок. Свърши живковото време, не се заблуждавайте, но мнозина само това искат, да се върне, няма да се върне , тук не разбирам, но не вярвам връщане, трябва да се работи, трябват инвенстиции, работни места, добро заплащане, а навсякъде по улиците по и тук градове-търсим магазинер, готвач, продаваме или под наем, ужасно е, не ги мамете бе, народни представители, всичко сринахте, не само герб, то имаше копринени фабрики, всичко надолу, а и бизнесмени и те не знаят дали утре няма да им вземат жилището им,

НЯМА ПРИЗНАЦИ ЗА ЧУМА, пише в доклада на Центъра за оценка на риска по хранителната верига към МЗХГ При убиването и загробването също НЕ СА УСТАНОВЕНИ ХАРАКТЕРНИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ в илеоцекалната клапа и ивичести кръвоизливи в дебелите черва (т.н. „зебра стрипинг“), КОИТО СА ПРИЗНАЧИ ЗА БОЛЕСТТА ЧУМА. Автор: Епицентър.бг НЯМА ПРИЗНАЦИ ЗА ЧУМА по дребните преживни животни (ДПЖ) в България, пише в Доклада (научно становище) на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към МЗХГ, който Епицентър.бг публикува. Документът, озаглавен “ОЦЕНКА НА ЕПИЗООТИЧНАТА СИТУАЦИЯ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ВЪЗНИКНАЛИТЕ ОГНИЩА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО ЧУМА ПО ДРЕБНИТЕ ПРЕЖИВНИ ЖИВОТНИ (PPR) И БЪРЗА ОЦЕНКА НА РИСКА“, е изготвен от проф. д-р Георги Георгиев, д-р Силвия Пеева, д-р Лиляна Полихронова и д-р Мадлен Василева от ЦОРХВ въз основа на заповед на директора на Центъра от 25.06.2018 година и е предаден на 4 юли 2018 година. В него е записано, че при „при убиването и загробването на дребни преживни животни (в Ямболско) не са установени характерните изменения в илеоцекалната клапа и ивичести кръвоизливи в дебелите черва (т.н. „зебра стрипинг“), които се срещат при болестта чума (PPR). Категорично няма и епидемия от чума по овцете и козите в България. Единичните случаи на заболяване не са потвърдени с повторни изследвания, че става въпрос за чума. По-скоро съмненията са за други болести: шап, син език, шарка... От написването на доклада досега в България са евтаназирани над 4000 овце и кози заради съмнения за чума. Това е „единствената възможна мярка при създалата се ситуация и липсата на комуникация със стопаните“, заяви тази сутрин в тв ефира директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) инж. Дамян Илиев. Той не посочи въз основа на какъв документ се избиват животните, не стана ясно дали се прави разчет колко от тях са болни и колко здрави, както и няма черно на бяло доказателства, че това именно е болестта чума по дребните преживни животни, известна като (Peste des petits ruminants - PPR). Илиев заяви, че е видял болни животни, а заболяването е такова, че невинаги се развива клиника. Затова и е било решено да се избият всички стада, които може да са били в контакт с болни животни. Ето обаче какво четем в ДОКЛАДА на експертите, който от 4 юли е на бюрото както на инж. Дамян Илиев, така и на министъра на земеделието Румен Порожанов. След като подробно се описват правните основания за изготвяне на доклада, симптомите на болестта чума (PPR), нейното появяване и разпространение по света, конкретно на Балканите и специално в Турция (няма огнища в европейската част през 2018) , авторите дават подробна ХРОНОЛОГИЯ на епизиоотичната обстановка по отношение на PPR в България от 4 юни 2018 година. Тогава за първи път стадото на Йордан Трифонов от с. Воден, общ. Болярово, обл. Ямбол се появяват съмнения за чума. На 19 юни 2018 година излиза лабораторният резултат и в с. Воден е обявено огнище на чума. На 25 юни със заповед на Изпълнителния директор на БАБХ (инж. Дамян Илиев) “по хуманен начин“ са евтаназирани 1408 броя ДПЖ (овце и кози) в село Воден, взети са 1337 кръвни проби. На 28 юни в две ферми на с. Костен, обл. Бургас, които нямат допирни точки, са убити и загробени 150 животни във всяка стадо. По думите на собственика на едно от стадата Атанас Петров десетина от животните са имали затруднено дишане и олюляване. НО НИТО ЕДНО ОТ ЖИВОТНИТЕ НЕ Е ИМАЛО ДИАРИЯ, КОЯТО Е ХАРАКТЕРНА ЗА ЧУМАТА. Не са наблюдавани болестни симптоми при нито една от козите в стадото. Смъртността е била 0%. (При чумата смъртността е от 90% до 100% като фаталният изход настъпва след 10-15 дни от началото на болестта. За категоричност при установяването на диагнозата се взимат двойни кръвни проби през 14 дни. В настоящата ситуация двойни проби не са правени.) Има нещо СЕРИОЗНО СМУЩАВАЩО и то е отбелязано в доклада. Няколко дни преди появата на клиничните признаци по животните, собственикът на едно от стадата в с.Кости Атанас Петров е чул лай на кучетата, които охраняват обора (кучетата са лаели особено, „като за чужди хора“!). На сутринта, около обора са намерени бутилки от минерална вода (не българско производство) и районът е бил отъпкан. Фермерът споделил, че много често е виждал преминаващи групи мигранти и най-вероятно в същата вечер е имало група хора преминаващи браздата между България и Турция. И СЕГА ЗАБЕЛЕЖЕТЕ! На 22.06.2018 г. (шест дни преди избиването на стадата) са взети кръвни проби за изследване в лабораторията по екзотични и особено опасни инфекции към НДНИВМИ (Националната ветеринаро-медицинска лаборатория ), гр. София. Освен кръвните проби са изпратени за изследване и очни тампони, струпеи, материал от язвичките по езика, бял дроб, далак, глътка и сливици и мезентериални лимфни възли. При направената аутопсия на ветеринарния лекар му е направило впечатление, че не е имало никакви гастроинтестинални промени. При убиването и загробването също НЕ СА УСТАНОВЕНИ ХАРАКТЕРНИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ в илеоцекалната клапа и ивичести кръвоизливи в дебелите черва (т.н. „зебра стрипинг“), КОИТО СА ПРИЗНАЦИ ЗА БОЛЕСТТА ЧУМА. Ако това, което пишат екстретите, е вярно, то тогава властта лъже, че у нас има чума, а масовото убийство на животни се прави по други, неизвестни за нас причини. Ако пък властта е убедена, че тази болест по овцете и козите е именно чума, то тогава тези експерти лъжат в доклада си. Експертната група, изготвила Доклада, пише в ЗАКЛЮЧЕНИЯТА си: "Клиничните признаци при PPR не са типични само за това заболяване, затова е необходимо на 100% да се направи и лабораторно потвърждаване на диагнозата. В диференциално диагностично отношение следва да се имат в предвид шап, син език, ектима (Orff), шарка по овцете и козите, заразна плевропневмония по козите, ентеротоксемия. Авторите отбелязват специално, че при „епизоотологичното обследване на огнището в с. Воден, обл. Ямбол прави впечатление, че броят на животните, показали клинична симптоматика и патологоанатомични признаци е твърде малък и само в едно от трите стада, попадащи в 3 км. зона. Липсва епизоотичен ход на болестта и позитивен серологичен отговор за специфични антитела при първите изследвани контактни животни. Правят впечатление необяснимо тежките рестриктивни и непропорционални за това заболяване ограничителни мерки, наложени от Европейската Комисия, засягащи цялата област Ямбол.“ От този извод в Доклада естествено възниква ВЪПРОСЪТ - да не би пък по заповед на ЕК съвсем целенасочено у нас да се извършва масово убийство на животни, съсипването на цял отрасъл и принуждаването на хората да избягат от родните си места? Защо? За да освободят територия? За кого? В интервюта през 2016 години Румяна Бъчварова и Красимир Каракачанов обясняват как пограничните райни и особено Странджа са подходящи места за обособяване на бежански лагери. Докладът подчертава още, че „от епизоотологична гледна точка изглежда, че няма връзка между двата случая на съмнеия за чума в с. Воден и в с. Кости. Двете ЕО е различават и твърде много по наблюдаваната клинична симптоматика и непълнотите в патологичната находка. Най-вече разликата между тях е в скоростта на развитие на епизоотичния процес и отсъствието на важни за предварителната диагностика симптоми на PPR при ДПЖ и в двете стопанства“. ПРЕПОРЪКИТЕ на авторите на Доклада включват: повишена информираност и обучение за болестта PPR на фермери и ветеринарни лекари, особено на тези в пограничните райони, по-добра проследимост и контрол на нерегламентирания транспорт на ДПЖ, адекватни ветеринарни мерки и своевременното им предприемане при възникване на заболяване, разработване и спазване на адекватна стратегия за предотвратяване проникване и разпространение на заболяването в България“. НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ ЗА МАСОВО ЕВТАНАЗИРАНЕ НА ЖИВОТНИТЕ. Очакваме и резултатите от "френската" референтната лаборатория за ЕС в Монпелие, които трябва да предоставят заключенията си и генетичния тест. Защото от данните и от Доклада излиза, че лабораториите у нас дават заключение за PPR, а признаците не са за подобна болест. Освен това от действията на органите в последните дни се вижда, че не се прави нищо за масова и тотална дизинфекция. Убиват се животните - бързо и скоротечно, а ударението при такива кризи трябва да се постави върху дезинфекцията. И още нещо - в стадата, които има диагностицирани заболели животни, всички стопани твърдят, че стадата им са били изолирани от контакт с други животни. Тогава за каква вероятна епидемия от Странджа до Видин говори Дамян Илиев? Прозира и схема във връзка с извода, че ЕК прилага необяснимо тежки ограничителни мерки за цялата област Ямбол - на властта ѝ трябва ЕК да одобри плащанията като обезщетения за избитите животни, самите животни са колатерална жертва, и за това им трябват свръхрестрикции и свръхмерки. И ги получават от еврочиновниците. А след това в София ще си измият ръците с отговорността на ЕК и Брюксел. Не случайно изплащането на обезщетенията за селата Воден и Кости започна изключително бързо и без никакви формалности. Хората ще видят пълнитеси банкови сметки и ще се успокоят, надяват се сигурно от БАБХ. В Доклада ясно е подчертано, че в европейската част на Турция няма огнище на чума. Оттук следват ДВА СТРАШНИ ИЗВОДА - или властите лъжат, че има заразяване с пренос през граница с Турция или става въпрос за БИОТЕРОРИЗЪМ, целеви внос на вирус и предумишлено заразяване, при което мерките и реакциите на правителството са тотално неадекватни, особено при квалификацията на заплахата. Управителният съвет на Центъра за оценка на риска по хранителната верига се състои от петима членове, които включват директора на центъра – проф. д-р Бойко Ликов, заместник-министрите на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров и д-р Лозана Василева и заместник-министрите на здравеопазването д-р Бойко Пенков и Светлана Йорданова. Ето и целият доклад на Центъра за оценка на риска по хранителната верига за болестта чума у нас 20180704СтановищеЧумаподребнитепреживниживотни

Излиза, че различните институции не са едно мнение по въпроса, а това вече буди сериозни въпроси!

Хората, които слагат минусчета на анти-ГРОБарските постове, ще се наредите ли до Бойко, когато народната стихия го помете ? Срам ме е, че сте българи, честно..

Ти какво си мислиш бе , че сте повече от нас ли ? Скоро иде , пак ще се преброиме .

Що тогава БОКо го е страх да се покаже между хората без гавазите си бе?... шъ съ страхувате и от сенките си скоро бе д е б и л и...!!! УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ....!!!

Това е най- важно за вас от 10 години, нали! Властта. Гордейте се със себе си , че сте на власт! Но това предполага и много работа и много други качества, ако все още не сте го разбрали.

Deus Vult

Боклуци.... и едните и другите! Омръзна ми вече да ги гледам едни и същи мутри. Лакеите на Боко сгафят - Корни заквичи на умрело...

Ами дай да цари всенародно мълчание и никой нищичко да не каже за да не ти се развали спокойствието.Изнежена душа си ти.

Незабавна ОСТАВКА бе БОКолуци, че да не се наложи да приложим към Вас лекарството ЕВТАНАЗИЯ, което прилагате сега към здравите животинки...!!! ЕВТАНАЗИЯ на мутромилиционерогреберастите, за да спасим здравите българи...!!! Дааа...!!!

ЕВТАНАЗИЯТА срещу сънародниците си я приложихте един път след 09.09.1944 г.Не ви ли стига,че още искате? Кръв,кръв,Власт със кръв се взема,с кръв се дава."Здравите " българи ги гледахме и изпитахме на гърба си 45 год.+28 год.

Как се обяснява това широко разпространение да кажем с валерковските твърдения за тайна търговия през оградата? Голямо намалени на цените? Ще ви кажа! държавата в лицето на потните ветеринари е разбрала много късно, какво става, защото не е стъпвала там от доста време.

Лесно! Някой си е купил животни преди 20 дни и ги е отвел в друга област! Готово!

Само дето в селищата до оградата няма такава измислена чума така че и валерката пак нескопосано плямпа..В Турция НЯМА чума казват вашите еврогейски приятели които приказки ни ги давате винаги за оправдание на действията ви..

овцете и козите,да се забранят за срок от един месец всякакви сборища на хора,включително и на Бузлуджа вдруги ден.Ако случайно се проведе,другарката Нинова да бъде имунизирана и обезпаразитена,щото три дни беше в огнището на заразата.Да се забранят и продажбата на кИфтета и кИбапчета за предпазване от натравяния и разстройство на старите хора там.

Идвам за теб, подмии се!

Ако наистина има чума, в кои екарисажи изгарят труповете на избитите животни? Изобщо, изгарят ли ги? Чета например: "Жителите на Шарково са притеснени за качеството на водата, защото умъртвените животни са заровени над селото." ЗАРОВЕНИ. За подобни "гробища" говорят и от другите засегнати места. Дори само заради това твърденията на властта изглеждат подозрителни.

Прочетох, че според "Галъп" ББ бил най-одобряваният лидер на Балканите. Нищо против, може и да е така. Но под текста няма място за коментари, явно редакторът се сеща какви ще бъдат те. Лично аз предлагам НВ да бъде избран за лидер на Балканите, а тук премиер да стане човек с по-скромно Его, който се интересува от нашата държава и стандарта на живот на българите.

След като Станишев замина навън и се издигна, НВ се амбицира още повече. Това го казвам в подкрепа на тезата, че в тази партия върховете обитават хора с болни амбиции, които някога по някаква причина са се почувствали ощетени и пренебрегнати.

Цар Калоян , Симеон и Иван Асен II ряпа да ядат пред него.

"...ме направили грешки, включително в комуникацията, не можахме да убедим всички навреме, коментира и вътрешният министър Валентин Радев." Тоя що не си управлява МВРто, ами се реди до козите.

Как да ги убедят като президента и курни им обясняват, че няма проблеми и искат да им избият стадата за кеф? Как да ги убедят а?

От чума боледуват само козите с червени рога, като на снимката.. В първия момент ги сбърках с депутати от БСП, даващи пресконференция, но после видях умния поглед на козела и се сетих, че няма как да са социалисти...

спешно да се назначи за министър на земеделието Курнелия Нинова.Няма по-веща персона от нея!

на поразена от същата болест.

Да, прав си! По чумава коза от нея няма..

Това не е държава. Това е кочина, където се угояват онези от ГЕРБ.

само от герб ли??????????????

Те се пъчат много да изпъкнат, затова се забелязват по- лесно. Останалите действат тихо.

Заради неадекватните включвания на Президента Радев и депутатите от БСП, които твърдяха, че опасност НЯМА и Правителството лъже, хората на място се успокоиха и не взеха сами нужните мерки - като например да не смесват стадата при паша. Тактиката на БСП е вредна във всяко едно отношение. Но това не е новина. БСП е вредна за държавата, банковата система, стандартът на живот, държавното имущество и пряко здравето на хората - да не връщам лентата към Чернобил.

Много, много политика там, където я няма. ГЕРБ сгафят я с фалиране на банка, я с болести по животните поради липса на контрол, от десет години стандартът на живот се влошава, младите емигрират, виновни са не управляващите, а БСП. Не се ли сещате, че толкова категорични твърдения дават обратен за вас и любимците ви резултат? БСП и президентът ли са виновни, че искат обяснения и защитават хората? Я се осъзнайте! Не смятайте народа за толкова глупав, че така лесно се опитвате да го манипулирате.

Към момента при управления на БСП са фалирали общо 18 - ОСЕМНАДЕСЕТ БАНКИ. При управления на ГЕРБ - 0 НУЛА броя.

Та казваш ГЕРБ е много полезен- прав си че хората не са взели нужните мерки-ДА СЕ ИЗГОНИ ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО ЗАТРИВА НАРОДА СИ.

Ех, каква свещена простота! Хората на място отдавна трябваше да знаят, че се спазват някакви правила, нали? Да не се занимават от вчера? Едва сега го научиха! Добре подковани тролове, ама не съвсем! Винаги едни и същи аргументи. Научете нещо ново!

Хората знаят, но Президента излиза и им казва, че опасност няма.

Алооо, като лъжеш сърби ли те? Какви стада, каква паша? Кризата е от 25.06.2018, Радев и Нинова взеха отношение преди два дни и никъде не са казали, че чума няма, а че правителството не се справя и създава излишно напрежение. В 10 км зона паша, предаване на мляко, продажба на животни и т.н. няма от 25-ти и хората си искат компенсациите за тези загуби. За убитите здрави животни господ ще ги съди калинките от агенцията, цацаратурата е милостива към герберските безчинства.

В София,къде Парламента и Министерския съвет,няма ли чума?

лиленце,да не си от бсп та търкаш,аз си казах мнението за нинова,а ти не даваш на народа да си каже мнението за любимата ти крушовишка биволица,затова следващото преброяване за независими медии ще ни постави не на 111 а на 211 място

Тази полюция е много по-загрижена да не допусне чума към европейските държави, отколкото за безопасността на българите. Кога са правили блокади на проходите, на пътищата, на райони? В селата е нещо страшно, а там не са виждали полюцай от десетилетие и повече.

Пуснете кака Курна срещу чумата и чумата ще избяга..

С тоя пост ще преброиш влюбените в кака Курни :)

Много оригинално! Май само ти си написа трите плюса.

Извинявай ако съм те обидил , но да знаяш , че любовта на живота ти , НЕ СТАВА .

Социализма чума не може да хване. Все едно СПИН-а да хване хрема...

Областите са ясни, кои са тези 7 общини?

"Няма чума в България" Фактите: Има чума в 7 общини и 2 области. Другарю Радев, другарко Нинова? Ни ви ли писна..? Защото на мен много.

А защо да вярвам точно на това твърдение? Впрегнахте всички сили да защитавате управляващите, но разминаването в датите на решението и протокола е категорично и ясно - има нещо гнило. Какви са фактите? Кой ги знае?

Калинките ги знаят.

работа смърди та се не трае!

...на двата прохода, които са на територията на област Стара Загора - Шипка и Прохода на републиката, има осигурени постоянни полицейски постове"...да бяха осигурили и поради имигрантите ...

Прочетох коментарите ! Герб когато Сгафи или разкрият някаква Афера , троловете на Герб започват тактика , на всички ясна , обвинения че комунисти , Москва виновна , Путин и всякакви глупости ,даже виновен ланския сняг ! Виновни сте Герб и Борисов и за това си давайте по-скоро ОСТАВКАТА и вървете по дяволите !

Ох той миличкия . Желая ти вечно да те управляват БСП-то.

Може и да не са били по-добри, но няма съмнение, че техните кадри са по-добре подготвени. Като гледам сега какви засукани моми има из министерствата, може да са се издигнали с много неща, но сред тях не са компетентността и опитът. Затова навсякъде всичко така се затлачи, че не знам кой след тях ще им оправя бъркотиите.

По добре БСП , отколкото ГРОБ и крадливите им членове ! Писна ми от ПОМИЯРИ , върви по Дяволите ! 10 години лъжи и кражби ГРОБ

То през целия му живот БКП е управлявало.. затова такова му е нивото - всичко му е БКП и гнилия капитализъм, Светлото бъдеще и Тъмното настояще..

Лично аз нямам нищо против да управлява БСП - хората там са нови, Нинова елиминира всички компрометирали се по някакъв начин бивши членове на ръководството, а младите хора в БСП са супер - умни, интелигентни и добре подготвени. В сравнение с тях герберите бледнеят по всички показатели., а много от тях са чиста проба комунисти или наследници на АБПФК /активни борци против капитализма и фашизма/.

От бесепето да пуснат свиняра и конярката да оправят нещата. Тея нали са животновъди .

Защо точно те? Който е ял филии с мас не разбира ли от животновъдство? Той да оправя нещата, че бъркотиите на управлението станаха безброй и навсякъде. Където и да погледнеш, прелива от компетентност.

Държавата е като на автопилот! Пълни некадърници я управляват. Проблема е че БСП са абсолютно същите!

Кое е некадърното в предприетите мерки от институциите в създалата се ситуация ?

SU-152

Всичко....

Идиота си ти , ама то най добре ще се получи , кат се усерете всичките специалисти и от личен опит се докоснете до проблема .

SU-152

С риск да се повторя.....Министър Порожанов се появи по телевизията и каза, че за хората не е опасна консумацията на месото, млякото и млечните ороизведения от заразените с чума животни! С очите си го гледах и с ушите си го чух! Този човек приравни чумата по дребния рогат добитък с обикновена настинка! След като е толко безопасна чумата, защо избиват хиляди животни? Не ми се мисли какво може да хрумне на министъра на здравеопазването при една епидемия от хепатит А например?

Ами това, че според някои наблюдатели изобщо не е ясно дали животните са болни точно от това, което се говори. Никак не се съмнявам, че може и да е така. След като някога българите са учили европейците на зеленчукопроизводство, а сега вместо да продаваме, купуваме плодове и зеленчуци от същите европейци, които сме учили, нямам никакво съмнение колко разбират от селско стопанство онези, които от години го управляват. Дотам ни докараха, че станахме за смях!

Оставка на БСП заради чумата! Разпускане на Парламента! Вън международното положение от България! Дайте ни кебапчета! Искам само печеливши талончета!

на 2и август бабх да се активизира и да провери всичките кебапчета които нинова ще раздава,да се види от каква чума са,крушовишка ли,африканска ли

Социалист чума не го лови! Чумата я лови социализъм!

Не прави политика от касапницата на България, организирана от малоумници! Макар че твоята продажност не може да се нарече политика.

вие симпатизантите на бсп сте отровата на която разчита нинова да се докопа до властта и разсипе по костовски и без това разграбената от костов,царя,бсп и сега от герб държава,но вие искате все да сте на власт,не би,имахте времето да грабите,сега ще гледате ка се граби и то евро пара и ще сте си винаги опозиция точно заради костовистката нинова,щото драгалевския мангал нарочно ви я тури,да ви разсипе и пак да дойде времето на костов да граби

Тия наистина смятат да убиват още хиляди животни! и да унищожат животновъдството в България. Щом смятате, че има чума по овцете и козите, тогава ВАКСИНА И КАРАНТИНА. Глупаво е да мислите, че ЕС ще ви купува овцете сега, а ако са ваксиниране - не. Животът е по-важен от всичко. А търговия може да се върши във всички посоки. Най-важното е да се действа интелигентно и да се спасят животните и отрасъла.

Тия животни нали са и за нас бе . Ти ли ще ги ядеш после ? Аман от специалисти .

Разбира се. Първо, заразата не ходи по хората. Когато млякото и месото минат през термична обработка, са безвредни. Второ, тези животни ще са минали през карантина и ще са здрави. През социализма като имало такива мерки, какво мляко и месо си ял? Има ли някой, който да се оплаче?

Какво месо си ял през социализма бе смешник ? На баба ти и дедоти от кочинката най вероятно .

Не, от месо от магазина, продажнико.

Аз съм горд българин , а ти си един долен лъжец , чуждопоклоник . Срам за България си ти .

Ти пък като знаеш сега какво ядеш...Дали е чума по дребните животни, известната в миналото "пипка" по птиците, наричана модерно "птичи грип" или син, зелен, пембян език, все тая. Като избият животните тук, ще внесат месо от другаде и пак ще ядем нещо, без да знаем какво точно.

Не може да ваксинират по 2 причини 1 Ваксината се слага при здрави животни или хора. Не се слага при болни или предполагаемо болни. 2, Тази ваксина е забранена в ЕС. Причината - това е жива ваксина. Означава, че има вероятност васкинираното животно да стане носител и разпространител на болестта.

а като министъра подаде оставка чумата ще се махне от самосебе сли,аман от крушовишка чума страдаща от безвластие

SU-152

Или като Тръмп в Туитър,един ден Путин му е враг, на другия приятел...

зле от тръмпета,тая е лакома

А сега пък карантина, изолация, ограничаване на заразата! А стадото на баба Дора? До вчера викаха не закачайте животните на хората пък сега оставка щото видиш ли ще се разпространи заразата! Тази е като съветска радиостанция бе - всеки ден ново 20

Стадото на баба Дора реално в момента е под карантина, която ще изтече скоро. Между другото трябва ясно да обявят, колко е карантинния срок !

Стадото на баба дора е н 3 клометровата зона и не е под карантина а трябва да бъде евтанизирано. Няма карантинен срок.

Нинова в национален ефир ОБЕЩА , че ще поеме отговорност , ако има чума по животните . Не са болни та не са болни , сега да се обяснява тъпата коза , защо лъже народа .

Ще ги раздава на комунистите!

...не беше вдигнала шум ,така щяха да обезлюдят цяла Странджа /каквато е и целта /...

към БСП....Можете да заповядате да свършите нашата работа....щом ни критикувате... Оставкаи обаче не подаваме... Да искаш оставки е неприлично и е популизъм.

В събота на фермерите беше предложено част от компенсациите да са под формата на глави добитък. Това има логика - новите животни веднага влизат в оцелелите стада, не се чака. Фермерите отказаха - щели да им дадат болни животни (жестока логика). Искали си парите. Ок, каза държавата, от днес плащат между 180 и 220 лева на глава добитък. Малко били. В тази задачка-закачка се пита защо ямболските артлици не щяха живи животни, а сакат суха парица, ако и да не стигала била тая парица? Не ни стигат тия пари, но ги дайте. Ами, много просто. Парите ще бъдат обърнати в ракия от хоремага, билетчета за търкане в надежда да капнат милионите и... ами това е. И после пак държавата ще е виновна, при положение, че държавата без да иска взе, че свърши нещо като хората. Да, и за животните е много тъжно. В смисъл, тъжно е, че така или иначе ще заминат на салами и мезета. И кравата Пенка, и козичките на баба Дора - всичко това са самоходни салами. На село няма животни, доживели дълбока старост доброволно.

Много от хората ще се откажат от този поминък, за да не се повтаря отново и отново. Едва ли можеш да издържиш такава гледка! Нали това е целта да ги откажат и да се обезлюди района.

Много филми си гледал!

Избиват им стадата, но ги компенсират с нови. И каква е разумната причина да се откажат от поминъка си? Една овца струва между 100 и 200 лв. Козите вървят по 100-150-190 лв. Аз не виждам какъв им е проблемът, ако бъдат възмездени на 100%. Имам чувството, че тази държава се напълни с малоумници, които реагират първосигнално на всичко.

В т.н. засегнати райони има ограничение - 2 години без търговия с животински продукти. Защо са им на хората животни в този случай? Относно това, малки или големи са обезщетенията, това не е същото като да гледаш котка-сиамка в хола в Обеля.

Управляващите да обяснят ,как се е разпространила болестта ,ако я има ….вместо да упрекват Нинова ...

Раздухваха я с вентилатори !!!

Бесипету да закси публично с месо от заразените животни! Нека да дадат пример че няма чума или че ако има не е опасна!

"...на територията на област Стара Загора - Шипка и Прохода на републиката, има осигурени постоянни полицейски постове. Те ще извършват проверки, за да не се допусне превозването на потенциално опасни или заразени животни от Южна към Северна България." Това добре, но какво става с дивите животни?

Ми да им наложат и на тях карантина и изолация а?

дивите животни са си диви !!!

Чумата по дребните преживни животни засяга предимно овцете и козите, както и някои африкански видове като газели и муфлони. Ако забележиш някъде из България ДИВИ овце или кози, също газели и диви муфлони, обади ми се.