Вървим към избори и това ще бъдат поредните изгубени месеци, тъй като резултатът едва ли ще е много различен. Такава прогноза направи в ефира на бТВ бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев.

Той не вярва да има редовно правителство и с втория мандат, чието връчване президентът ще отложи за след Нова година.

"За съжаление, акад. Денков няма по-голям шанс от проф. Габровски да събере подкрепа за втория мандат. Проблемът не е в акад. Денков, който е свестен човек, какъвто е и проф. Габровски, просто политическата ситуация в страната е такава, че почти никоя партия не подкрепя почти никоя друга и затова вероятно след месеци агония е голям шансът пак да не създадем кабинет", смята Николай Василев. Според него, "последното нещо, което е акад. Денков, е да е послушен човек на някакви политически лидери".

Василев заяви, че кабинетът на Габровски изобщо не е бил лош като състав и като начин на построяване.

"В него нямаше нито един бивш министър от управляващата партия, те направиха всичко възможно да се обърнат към всички части на политическия спектър и да поканят хора отвсякъде и това пак не е достатъчно. Мисля, че нищо не е достатъчно. Кадри на НДСВ през последните 15 г. бяха добре дошли в правителствата на различни нива. Дори проф. Герджиков беше служебен премиер и не съм чул лоша дума в тази посока", коментира още той.

Според него проблемът се корени в това, че сме стигнали до "страхотна раздробена поляризация в държавата".

"Всеки гласува за една малка или средна партия и харесва само нея, или може би и нея не харесва, и нито една от останалите. Всяка партия вярва, че нейната мисия е да провали опитите на останалите да направят кабинет", формулира Василев онова, което ни пречи.

Василев заяви, че за него продължава да бъде загадка какво общо се вижда между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", "които нямат почти никаква прилика в политики и идеология". Николай Василев е категоричен, че ПП са лява и популистка партия.

По отношение на финансите на държавата икономистът коментира, че по-доброто решение е сега да не се приема нов бюджет, а да се удължи действието на настоящия, който подход избра и служебното правителство.

"Щеше да има огромно надцакване, сега имаме надцакване за годеж", коментира той дебатите за бюджета в НС.

Василев препоръча още държавата да се стреми към излишък, не към дефицит. По думите му най-добрият начин да влезем в Шенген е като влезем в Еврозоната, защото "тогава всички ще забогатеем".