Партията на Кирил Петков изкачи по-горно стъпало в научната йерархия и след избора на ГЕРБ на професор за министър-председател, издига академик за втория мандат. Бившият министър на образованието Николай Денков ще е номинацията на "Продължаваме промяната" за премиер.

"Да, академик Николай Денков е одобрената номинация за премиер от Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната", потвърди депутатът от ПП Милен Матеев пред БНР. Той уточни, че все още не е взел окончателното си решение Националният съвет на партията.

Денков беше в правителството на четворната коалиция, а преди това беше и служебен министър заедно с Кирил Петков и Асен Василев в кабинета "Янев". Академикът, който е химик, влезе като експерт в правителството на "Промяната". След това поведе депутатска листа и в момента е на първия ред в парламента до своите лидери. Той е един от хората, които лансират в политиката Кирил Петков.

ПП и ДБ вече обявиха, че ще се опитат да сформират кабинет на малцинството.

"За да може да бъде работещо правителството на малцинството, което ще предложим, ние искаме гаранции, че наистина има консенсус в парламента по поставените от нас приоритети и НС започва работа по внесените вече законопроекти, в които са включени приоритетните за нас и за страната теми. ... Ако нямаме гаранции за това, не миждаме смисъл да съставяме такова правителство", коментира по повод кабинета на ПП Матеев.

ПП няма "да се крият зад експертни кабинети и да предлагат нещо само за да покажат на обществото, че са направили усилие за съставяне на правителство с втория мандат". Той подчерта, че покани за подкрепа на кабинет с мандата на ПП ще получат всички политически партии, представени в Народното събрание.

Николай Денков е второто име на кандидат-премиер с втория мандат, което излезе в публичното пространство буквално часове след провалянето на първия мандат и отхвърлянето на номинацията на проф. Николай Габровски.

Преди името на бившия министър на образованието се завъртя това на колежката му от кабинета "Петков" - Надежда Йорданова, която беше правосъден министър от квотата на "Демократична България".

В кулоарите на парламента Йорданова отрече да е номинацията на ПП и ДБ за министър-председател с втория мандат. 

"Премиерът ще бъде посочен от "Продължаваме Промяната", заяви депутатката от ДБ пред медиите в НС.