"Ще връча втория мандат скоро, няма да губим време, но не преди Нова година", заяви президентът Румен Радев, след като участва в традиционния ритуал за запалване на свещите за Празника на светлината - Ханука, който се състоя в Централната софийска синагога.

Държавният глава запали първата свещ от ритуалния свещник, заедно с второкласничката Ава, допълва БТА.

Снимка: БТА

Сред официалните лица на събитието бяха още кметът на София Йорданка Фандъкова, народни представители, министърът на външните работи в служебния кабинет Николай Милков, представители на религиозните общности в България и на дипломатическия корпус.

Снимка: БТА

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК>>

Заедно с президента беше и съпругата му Десислава Радева. По повод празника Ханука в синагогата се събраха стотици евреи. Кметът на София Йорданка Фандъкова запали втората свещ от ритуалния свещник.

Искам да благодаря на Организацията на евреите в България "Шалом", на Централния израилтянски духовен съвет и на всички вас, представителите на еврейската общност в България, за възможността да споделим заедно този голям и обичан празник, каза в словото си президентът Румен Радев. Тук винаги усещам сърдечен прием, така както векове във всеки български дом са желани гости съседите християни, мюсюлмани и евреи, добави той.

Снимка: БТА

По думите му Ханука от векове носи надеждата за тържеството на светлината, за победата над злото, за обновлението и вярата ни в утрешния ден. В днешното време на засилващо се противопоставяне, когато гласът на разума все по-често е заглушаван от омразата, нашето послание тази вечер е по-силно от всякога, защото историята неведнъж ни е казвала, че светлината може да си проправи път само с нашата просветеност и отговорност, допълни държавният глава.

В навечерието на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи нека не забравяме, че чудото най-често е човешко дело, а съвестта за него няма почивен ден. Достойният пример на нашите предци ни задължава да препотвърждаваме във времето техния хуманен избор, да пренасяме във времето техния пример за всеотдайност, отговорност и съпричастност, каза Радев.

Президентът вярва, че в оставащите дни до края на изпълнената с драматизъм 2022 г. във всеки храм в България, без значение от вероизповеданието, заедно ще отправим молитва за мир и благоденствие, и разбирателство. Нека пуснем светлината в сърцата и домовете си, за да озари тя и целия свят, каза Радев.

В своето слово, след като запали втората свещ от ритуалния свещник, кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че днес, когато палим първата свещ на празничната ханукия, пазим в сърцата си надеждата за по-добро, за мир, за човечност, уповаваме се на вярата, както са ни учили нашите предци. Тя отбеляза, че днес почитаме празника на светлината, която разкъсва мрака и ни прави по-добри.