Бившият лидер на разпадналата се парламентарна група, която бе сензацията на последните избори - "Величие" Николай Марков обяви, че няма да участва в предстоящия предсрочен вот през октомври. Това той направи чрез пост във Фейсбук.

"Искате власт? Вземете си я", заяви Марков. По думите му се провеждат открити и закрити партийни и полу-партийни срещи с активни граждани и обществеността във връзка с предстоящите избори. "Получавам информация, че масово се подвеждат хора, дори с лични телефонни обаждания, чрез некоректно използване на моето име. Предупреждавам всички мои симпатизанти и последователи, че не участвам в никакви политически проекти!!! Всяко споменаване на името ми в този контекст е манипулация и лъжа. Не се подвеждайте! Моля да предупреждавате и всички ваши познати и приятели за опасността да бъдат подведени. Всеки политически претендент и евентуален лидер трябва да има собствено лице и да печели привържениците си с него. Особено неприятно ми е когато бивши партньори с които вървим вече по различни пътища злоупотребяват по най-грозния и подмолен начин. Не се харесваме вече, липсва доверие - продължете пътя си без мен и вижте какво ще намерите по него. Повтарям. Не участвам на предстоящите избори с нещото "величие" или други подобни субекти", написа Николай Марков в своя фейсбук профил.

"Пожелавам на всички (приятели и врагове) успех и полезни уроци по пътя, който са поели. И сили, за да го извървят", заключи той.

В началото на юли шестима депутати от "Величие" напуснаха парламентарната група. Така в нея останаха само 7 народни представители, което доведе до нейното разпускане. Ден по-рано Централният съвет на партията призова Николай Марков да освободи поста на председател на парламентарната група, а Виктория Василева доброволно да се откаже от заместник-председателската позиция в Народното събрание. 

Последваха множество обвинения и от двете страни на барикадата, в това число беше създадена и временна парламентарна комисия, която да разследва идеолога на партията Ивелин Михайлов и неговите бизнеси. Преди седмица стана ясно, че секретната стенограма с доклада й е изпратена на главния прокурор, съобщи пред журналисти в НС Цвета Рангелова, която беше неин председател. В доклада на комисията се посочват множество нарушения, в това число, че дружеството, свързано с  "Исторически парк", е финансова пирамида, че акционерите са получавали заблуждаваща информация, принуждавани са да теглят кредити за инвестиция в парка, принуждавани са да сменят адресната си регистрация в село Неофит Рилски преди местните избори, както и че някои от тях са получавали заплахи. Купени са 1176 имота, предимно на занижени цени, като самият Ивелин Михайлов е собственик на стотици имоти, както и че притежава голямо количество съвременни оръжия.

НАП също обяви, че проверява свързани с Михайлов и близките му компании.

Преди месец Николай Марков пък се закани, че ще създаде свой собствен политически проект, който няма да има нищо общо с "Величие". "Нямам нищо общо с тези хора. Ще има нов политически проект. Ако няма време за такъв, ще има друг начин, по който ще се явим на избори, защото може и това да стане - да няма технологично време. Но ще стартирам собствен политически проект - ще го направя персонално, ще го направя този път критично и, разбира се, председател ще бъда само аз", заяви независимият депутат, който доскоро беше председател на парламентарната група на "Величие".

Марков определи себе си като "християндемократ и кантианец" и отбеляза, че според него е започнал оздравителен процес в Народното събрание чрез "роенето във всички партии".

Ивелин Михайлов също обяви през юли, че на следващите избори за парламент ще се кандидатира за депутат от "Величие" и ако бъде избран, би могъл да оглави парламентарната група. По думите му това е началото на партията, а не краят ѝ. "Разцепихме парламентарната група и махнахме хората, които са под някаква зависимост", заяви той.

"Има голям институционален натиск върху мен. Всички медии, които са собственост на статуквото, пишат срещу мен, а не срещу Николай Марков. Това би трябвало да покаже кой каква зависимост има и какъв интерес търси", добави Михайлов и посочи, че доскорошният председател на ПГ на "Величие" Марков е излъгал за различни неща, свързани с него, които са лесно проверими.