Трима бивши депутати от "Величие" - Дарин Георгиев, Виктория Василева и Георги Куков, сега независими, внесоха в парламента искане за създаване на временна комисия, която да разследва дейността на Ивелин Михайлов, сочи справка на сайта на Народното събрание.

Според вносителите трябва да бъдат проверени "всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие" и изграденият в с. Неофит Рилски, община Ветрино културно-исторически комплекс "Исторически парк", в това число престъпления, свързани с пране на пари и обвързаности на представители на местната и централната власт с този комплекс и неговото изграждане".

Предлага се комисията да се състои от 18 членове - по трима от всяка парламентарна група, която да работи един месец. Трябва да се анализират документи, да се изслушат представители на институции, длъжностни лица и граждани, които да допринесат за изясняването на обстоятелствата, свързани с дейността на Ивелин Михайлов и "Исторически парк" и обвързаността им с представители на местната и централната власт, смятат вносителите.

На 5 юли шестима депутати от "Величие" подадоха заявления за напускане на парламентарната група. Депутатите, подали заявления, са: Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова, Росица Калинова.

Така парламентарната група престана да съществува, тъй като според парламентарния правилник минималният брой народни представители за образуване на парламентарна група е десет. Общият брой депутати от "Величие" беше 13, припомня БТА.

В същия ден Ивелин Михайлов от "Величие" и създател на "Исторически парк" съобщи, че партията ще продължава да работи.

"Ние продължаваме с партия "Величие", за това сме я създали, с идеята да защитава обикновените хора. Ще се борим места по места да можем да направим така, че гласът на обикновения човек да бъде чут. Имаме конкретна система, която ще продължим да прилагаме с нашите депутати на "Величие". Те ще могат да дадат позитив на партията, защото Николай Марков, Виктория Василева, Дарин Георгиев по-скоро трупат негативи. Само Дарин Георгиев е член на партията, другите двама не са", обясни Михайлов в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Централният съвет на "Величие", цитиран от пресцентъра на партията, съобщи, че Николай Марков, който до 5 юли беше председател на парламентарната група на формацията, не е член на партията. От партията подчертаха, че Николай Марков не е подписал декларация за членство, не е приел устава и ценностите на партията.

По-рано през същия ден Николай Марков заяви, че няма да се оттегли от поста председател на парламентарната група (ПГ) на "Величие". В предаването "Тази сутрин" по бТВ той говори за разрива в отношенията в партията. Разломът между мен и Ивелин Михайлов настъпи, когато той заключи депутатите в един хамбар в собствената си къща и ги държа от 15:00 до 19:30 часа, докато аз отида да му кажа, че задържането на депутати по този начин, изземането на телефоните им и хвърлянето им на друга страна, тоест лишаването им от комуникация, е престъпление, каза Марков. Това е търговия с влияние и за това се полага от шест до десет години лишаване от свобода, заяви председателят на ПГ на "Величие". Заключването на депутатите е станало след гласуването за Временната парламентарна комисия за изработването на правилника на Народното събрание, обясни Марков.