Соня Момчилова остава председател на Съвета за електронни медии, след като двама от членовете му поискаха оставката й на днешното му заседание, изненадващо и извън дневния ред. Останалите трима членове обаче я отхвърлиха.

Издигнатите от "Демократична България" и "Продължаваме промяната" за членове на СЕМ Пролет Велкова и Симона Велева поискаха оставката на Момчилова заради изразено от нея мнение в социалната мрежа. Шефката на медийния регулатор се възмути, че не отговаря на журналистическите стандарти международното разследване по границата, в което български гранични полицаи бяха обвинени, че са стреляли по сирийски мигрант.

"Мисля, че най-накрая се досетих каква е причината консорциумът от журналисти, работил по репортажа, уличаващ нашата граница и защитниците й в недостатъчна хуманност и непригодност, да стане граница на държава от Шенгенското пространство, да не подчини работата си на базови журналистически стандарти. Не, изобщо не допускам, че е насърчено, по един или друг начин бързане, за да се полеем с ползваща опонентите ни малоумна самокритика, камо ли скалъпени сюжети", написа в личния си профил Момчилова.

Тя изрежда още редица въпроси, на които българската журналистка не търси отговори в репортажа. И пита "когато гледат репортажи като този, на кого да вярват - на прокуратурата, МВР, редовите, редовно пребивани и живеещи в страх за живота си гранични полицаи, президента, министъра, или на некадърните напъни да се дамгоса всичко, което страната ни прави, за да защитава територията си".

За стрелбата на границата официалните държавни институции у нас, в това число МВР, отрекоха и показаха фотоси с ранен от мигрантите полицай и нанесени материални щети по пункта на патрула и полицейския автомобил.

Въпреки това, последваха официални призиви за оставката на Момчилова от страна на АЕЖ, чийто член е българската журналистка, участвала в разследването, от Българския хелзинкски комитет, а преди ден реагираха и "Репортери без граници".

"Конкретният повод за настояването ни са коментарите на г-жа Момчилова относно работата на журналистката Мария Черешева по международното разследване за нерегламентирана употреба на сила и нечовешко и унизително отнасяне от страна на българските гранични власти към незаконно преминали границата на страната и търсещи закрила", заявиха от БХК по адрес на Момчилова.

Симона Велева и Пролет Велкова мотивираха искането си Момчилова да се оттегли от ръководството на СЕМ с това, че в лични публикации в профила си във "Фейсбук" и в телевизионни, радио- и други интервюта изказва мнения, които се различават от позицията на СЕМ.

По време на заседанието Велкова изрази възмущение, че шефката на СЕМ разпространява "антидемократична пропаганда" и "кремълски опорни точки", че войната в Украйна била оправдана. Симона Велева пък е несъгласна, че макар и коментар в социалната мрежа, постът й се възприемал като позиция на председател на СЕМ.

Момчилова не се отказа от мнението си и не прие упрека на поискалите оставката й.

Против отстраняването й от поста гласуваха самата тя, както и Габриела Наплатанова от президентската квота и Галина Георгиева, член на Съвета по предложение на ГЕРБ. 

Членовете на медийния регулатор се гласуват от парламента, като депутатите и президентът си поделят квотите в СЕМ. Вече избраните членове на Съвета излъчват помежду си председател.