Това заяви председателят на ДСБ-София и бивш шеф на Националната служба за сигурност ген. Атанас Атанасов по Нова телевизия по повод скандалните изявления на вътрешния министър, че бившият главен прокурор Никола Филчев е заподозрян за убийствата на прокурора Никола Колев и ямболската адвокатка Наджеда Георгиева.

"Фактически Цветанов е изправен пред фиаско. Имам всякакви подозрения, чудя се защо в този момент трябваше да се извади Филчев. Не мога да разбера какво прави Цветанов – ако сега Филчев не бъде изправен пред съда, битката с Октопода ще бъде загубена напълно", каза още Атанасов, цитиран от БГНЕС.

"Бях депутат в 40-то Народно събрание, когато внесохме при новия главен прокурор Борис Велчев над 10 сигнала за престъпления, в които е участвал Филчев. Няма отговор на тях", допълни Атанасов.

По думите му Филчев е имал мотив да се разправи с Николай Колев, тъй като е известно, че между двамата е имало тежък конфликт.
"Този човек (бившият главен прокурор - б.р.) беше пазен от Георги Първанов. Не случайно сега излизат да го защитават хора като Румен Петков, затова го изпратиха и посланик, за да го скрият, а не че е бил на заточение", добави Атанасов.

Той смята, че делото "Октопод" е сгрешено тактически от самото начало, тъй като все още хората на Филчев са на възлови места в прокуратурата и разследването е трябвало да започне от тази група, която сега проваля делата.

"Филчев е един зъл гений, който трябва да бъде подложен на психиатрична експертиза", каза още Атанасов и попита с какви пари синът му учи в Швейцария, а самият той ходи да се лекува в чужбина.
"Много съм гневен за думите на Бойко Борисов за Тодор Живков. Изумен съм от това. Борисов разбра какъв гаф е направил и че трябва да има нещо друго, за което хората да говорят", така той обясни изваждането на бял свят на историята с Филчев.

Липса на политическа воля е причината убийството на бившия военен прокурор Николай Колев да не бъде разкрито, каза междувременно Цветанов пред журналисти, цитиран от БТА. По думите му, остават много съмнения за недобре свършена работа в определен период от време. 

В същото време сестрата на убитатата ямболска адвокатка Маргарита Георгиева заяви пред Нова телевизия, че Цветан Цветанов говори "абсолютно неграмотно" и пречи на разследването.
"Нашето семейство никога не е твърдяло, че Никола Филчев и Алексей Петров са участвали в убийството на сестра ми. Моля да не героизираме тази личност - прокурора Никола Колев. Срещу него бе повдигнато обвинение за убийството на моята сестра", заяви Георгиева.

Съпругата на убития през 2002 г. прокурор Нанка Колева пък коментира пред bTV твърденията на Филчев, че той се е занимавал с наркотици и оръжие. Тя разказа, че приживе, преди да бъде задържан с дрога, той е подал сигнал до службите, че има информация, че му се готви такъв удар. Дори ходел със зашити джобове, за да не му подхвърлят нещо. По-късно съдът го оправда и го възстанови на работа, но той бе убит.
Колева твърди още, че мъжът й разказал как Никола Филчев му е поръчал да убие варненския прокурор Васил Миков.