Това съобщи председателят на СДС Мартин Димитров на пресконференция.

За намерението на Синята коалиция да пише до ЕНП по проблема съобщи още в събота лидерът на ДСБ Иван Костов. Реакцията му бе провокирана от изказване на Бойко Борисов, че Тодор Живков е величина и дори една стотна, от това, което е направил за България, да направи сегашно правителство, би било огромен успех.
"Тази реабилитация на Живков лично от министър-председателя на България е единствена в историята на нашия мъчителен преход от комунизъм към демокрация. Тя е обидна за всички български демократи", заяви тогава Костов.

Днес Димитров призова да се изчака реакцията на ЕНП и едва тогава СДС да решава дали ще остане или ще излезе оттам.
Има трайна тенденция и опит за подмяна на историята, а след Тодор Живков, Борисов е първият български премиер, чието правителство предлага национализация, се казва в приета от НИС на СДС днес декларация. (От партията критикуват правителството за решението му част от личните партиди в професионалните пенсионни фондове да бъдат прехвърлени в НОИ.) 

В декларацията сините предлагат да се изгради Мемориал-музей на остров Персин, Белене, който да съхрани националната памет. Петте милиона лева за него да бъдат взети от парите за подслушване, настояват от СДС.

Не позицията по бюджета, не отношението ни към здравната реформа, а отношението към комунистическия режим и неговите репресивни органи е истинската разделителна линия между нас и ГЕРБ, се казва в заключение в декларацията.

Все пак Мартин Димитров уточни, че сините ще продължат да подкрепят добрите решения и предложения на управляващите.

Междувременно Борисов коментира изказването на Костов в интервю пред в. "24 часа".
"Какво всъщност съм реабилитирал, както ме клеветят пред Европейската народна партия? Нима някой български гражданин ще оспори, че 20 години само се приватизира и особено от правителството на Костов, когато бе направена основната разпродажба. Нито съм дал оценка за идеологията на Живков, нито за неговите действия, които сме осъдили, особено в областта на човешките права. И сега ще ни клевети пред ЕНП! Те ни клеветят, откакто сме се появили на бял свят, и засега не виждам успех", заяви министър-председателят.