Снощи след края на еднодневното заседание на министрите на отбраната от алианса, генералният секретар Йенс Столтенберг съобщи, че е взето решение за незабавно разполагане на многонационални командни и контролни центрове на пакта в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония.

Пред журналисти в кулоарите на Народното събрание Красимир Каракачанов коментира, че парламентът е органът, който трябва да си каже думата за бъдещия команден и контролен център на НАТО в София, предаде БТА.

Вчера обаче военният министър Николай Ненчев заяви, че бъдещият команден и контролен център на НАТО в София ще може да бъде обособен и без необходимост от законови промени и произнасяне на Народното събрание.

"За да няма спекулации в обществото, че това е някаква подготовка за война срещу този или онзи, е нормално въпросът да се обсъди в ресорните комисии и в Народното събрание", посочи Каракачанов. Според него парламентът трябва да се произнесе и по отношение на всякакви преминаващи през България чужди военни сили за учение или за други цели.

Според него е задължително и държавният глава Росен Плевнелиев да свика Консултативен съвет за национална сигурност по въпроса.

"Вместо президентът да се занимава с лобиране за едно или друго ЕРП и за един или друг вид енергия, е нормално да инициира КСНС, защото ситуацията е следната: войната в Близкия Изток е от четири години, в последната една година стана още по-завързана като ситуация заради "Ислямска държава"; ситуацията в Украйна нито в момента, нито, за съжаление, в бъдеще ще се укроти", коментира Каракачанов.

По думите му страната ни е засегната и от двата конфликта, заради емигрантската вълна от Близкия Изток от една страна, а от друга - заради факта, че в Украйна има над 500 000 българи.

"От Патриотичния фронт сме категорично против да отваряме врати за чужденци от Третия свят, но българите от Украйна трябва да бъдат приютени, защото имаме морално задължение към тях", коментира Каракачанов.

Според него НАТО няма да се намеси в конфликта в Украйна, тъй като имало доста фактори, които нямали интерес от бързо решаване на проблема.

"Всичко е част от битката за газовите и нефтените потоци", коментира той и допълни: "Всичко е битка за ресурсите, които ползва Европа. Да не мислите, че става въпрос за демокрация?", запита той.

Вицепремиерът Меглена Кунева приема като правно-технически, а не политически, въпроса дали трябва да има първо санкция на НС за изграждането на координационен център на НАТО у нас, както настоя съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

"Не трябва да реагираме с паника, че обстановката не е лека - не е лека". Така отговори Кунева на журналистически въпрос в парламента "намирисва ли на война" по повод конфликта в Украйна.

Тя увери, че се правят усилия и отбеляза като изключително важен факта, че сме в ЕС, защото Съюзът, по думите й, по принцип е миротворец.

"Надявам се, че ще могат да бъдат направени още много мирни крачки и те ще бъдат оценени от всички партньори", добави вицепремиерът.

АНКЕТА: Застрашена ли е България от кризата в Украйна?