Това съобщи на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на еднодневното заседание на министрите на отбраната от алианса, предаде БТА.

По-рано днес той обясни, че няма конкретна непосредствена заплаха за държавите, където предстои откриването на нови контролни и командни центрове на пакта.

Пред журналисти в Брюксел пък българският министър на отбраната Николай Ненчев заяви, че бъдещият команден и контролен център на НАТО в София ще може да бъде обособен и без необходимост от законови промени и произнасяне на Народното събрание.

Щабовете ще бъдат постоянни и ще покажат присъствието на НАТО в посочените държави, се отбелязва в приетите решения. Те ще подпомагат спешното разгръщане на силите на пакта за бързо реагиране в Източна Европа, ще бъдат в помощ при планирането на съвместната защита, ще съдействат при координацията на многонационалните учения.

НАТО утвърждава обособяването на сухопътна бригада за бързо реагиране, съставена от 5000 военни, готови да се разгърнат в срок до 48 часа. Други 30 000 военни ще осигуряват допълнителните специални сили, които ще бъдат в състояние за намеса в рамките на една седмица от възникването на необходимост - отправянето на заплаха срещу държава от алианса или нападение над нейната територия.

Специалните части ще бъдат годни за действия по суша, въздух и вода.

Начините за финансиране на щабовете и специалните сили ще бъдат изяснени през юни. Очаква се средствата да бъдат осигурени едновременно от отделните държави от пакта и от съюзния бюджет.

Общата цел е обособяването на възможности за реакция при криза, независимо от посоката на нейния произход.

АНКЕТА: Застрашена ли е България от кризата в Украйна?