Представители на страните-членки на НАТО и Македония подписаха днес в Брюксел Предсъединителния протокол за приемането на страната в Северноатлантическия алианс. Събитието бе отразено с директно предаване на сайта на НАТО. Приемането на Македония стана възможно, след като депутатите в Скопие приеха смяната на официалното име на страната на Северна Македония, съгласно постигнатото споразумение с Гърция.

С подписването на протокола започва последната фаза от приемането на Македония в НАТО. В нея документът трябва да бъде ратифициран от парламентите на всичките 29 страни-членки на Алианса, а дотогава Скопие ще има представител на срещите на организацията като поканена страна, без да има право на глас. Обикновено процесът на присъединяване към най-големия военен съюз отнема около 18 месеца, но съобщенията от централата на НАТО са, че Македония може да очаква пълноправно членство на срещата на върха през юли. Република Северна Македония ще влезе в НАТО като 30-ата държава от организацията

На днешната церемония присъства генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, македонският външен министър Никола Димитров и представителите на 29-те членки на НАТО.

Гърция се очаква да бъде първата страна, която ще ратифицира протокола за присъединяване на бившата югославска република към НАТО, което се очаква да стане в петък. Председателят на местния парламент Никос Вуцис заяви, че още в четвъртък документът ще влезе в комисията за национална отбрана и външни работи, а в петък и на пленарно заседание. Предвижда се комисията и пленарната сесия да траят по един ден, а за ратификацията на Протокола ще са нужни гласовете на 151 народни представители, които премиерът Ципрас вече осигури при гласуването за Преспанския договор.

След това Македония официално и окончателно ще промени името си на Република Северна Македония.

"Това е само първата стъпка. Пътят нататък няма да бъде лесен, той ще бъде истинско предизвикателство", каза Столтенберг.

Членството на Македония в НАТО ще допълни формата на Алианса и НАТО в политиката, каза още генералният секретар, както и че това е "историческа стъпка към демокрацията".

След встъпителното слово, Столтенберг даде думата на министър Никола Димитров.

"Аз съм изпълнен с емоция", с тези думи откри речта си министърът. "Това беше дълго пътуване. Изпълняваме обещанието си към нашите предци. Това е резултат от работата на много поколения и специално на усилията на Зоран Заев и Алексис Ципрас, които доказаха, че невъзможното е възможно."

Димитров отправи специални благодарности към българския премиер Бойко Борисов за неговата подкрепа към страната съсед, както и относно Договора за добросъседство, улеснил пътя на Македония в тази посока.

"За Македония НАТО представлява семейство, което прави света по-мирен и по-добър", допълни още Димитров.

"Пътят не е свършил, но вече не сме сами по него. Благодаря на всички столици и посланици. Скоро ще посетя всички, във връзка с официалното ратифициране на протокола."