Гръцкото правителство ще внесе в парламента за ратификация протокола за присъединяване на Република Македония към НАТО в следващите дни, предаде Асошиейтед прес.

Властите тогава официално ще информират съседната страна, като с този процес автоматично ще влезе в сила промяната на името на балканската страна на Република Северна Македония.

След като парламентът ратифицира протокола, гръцкото външно министерство ще информира македонското външно министерство за резултата, действие, с което автоматично ще влезе в сила промяната на името, уточни говорителят на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос, но не посочи конкретна дата.

Дзанакопулос заяви още , че ратифицирането от гръцките депутати на споразумението за името има "историческо значение", като отбеляза, че с това се слага край на 27-годишния спор.

Той каза, че спорът, датиращ от три десетилетия, е станал причина за увеличаване на лъжите, национализма и екстремния исторически ревизионизъм. Дзанакопулос добави, че с ратифицирането на Преспанското споразумение се връща водещата роля на Гърция на Балканите.

Ратифицирането на споразумението символизира политическата смелост и уважението към историята на страната, посочи говорителят на гръцкото правителство.