Правителството на Република Северна Македония взе решение за откриване на посолство на страната в Гърция със седалище в Атина, съобщава вестник "Слободен печат", цитиран от БТА.

Взето е и решение за откриване на генерално консулство на Република Северна Македония в Гърция със седалище в Солун, съобщава изданието.

Споразумението за името създава повече проблеми отколкото решава, пише в заглавие вестник "Нова Македония", цитирайки коментар в ирландския вестник "Таймс", посветен на разрешаването на дългогодишния спор между Македония и Гърция за името.

Въпреки жестоката опозиция Преспанският договор бе ратифициран от македонския и от гръцкия парламент. Приветстван от международната общност заради ознаменуването на края на 28-годишен период на оправдания и интриги, той отваря пътя за присъединяването на Северна Македония към ЕС и НАТО, отбелязва изданието.

Според вестника обаче от споразумението произтичат и редица затруднения.

"Македония, също както и мнозина гърци, остава поделена по въпроса дали иска или не да бъдe западно ориентирана, което ще означава и отказване на македонците от ценни елементи на тяхната идентичност. Както и с всички решения, ориентирани към бъдещето, въпросът колко от миналото сме готови да загубим има по-голямо значение от една обикновена сантименталност", пише в публикацията на "Таймс", цитирана в македонския печат.

Вестник "Слободен печат" съобщава, че от полунощ в Македония са се увеличили цените на петролните продукти с 1,5 денара на литър в сравнение с цената, която бе утвърдена преди две седмици. От полунощ цената на дизела в страната е 60 денара за литър, пише изданието.

Увеличаването на цените на петролните продукти се дължи на повишената цена на суровия петрол на световните пазари и по-високия курс на денара по отношение на долара през изминалия 14-дневен период.