Македонските министерства, държавните органи и институции, държавните предприятия и акционерни дружества ще трябва да сменят надписите на входовете си с новото конституционно име на страната, както и знаците на граничните пунктове, след като Гърция ратифицира протокола за присъединяване на Република Македония към НАТО, заяви днес говорителят на правителството Миле Бошняковски, съобщава агенция МИА.

Правителството не очаква проблеми в този процес и остава напълно отдадено на прилагането на Преспанското споразумение.

Бошняковски каза на пресконференция, че знаците на граничните пунктове ще бъдат на македонски и на албански език заради дела от 20 процента на етническите албанци на държавно равнище.

Вчера македонското правителство прие пакет от мерки и дейности, които регулират употребата на новото конституционно име. "Тези мерки ще влязат в сила, щом Атина ратифицира протокола за присъединяване към НАТО. Няма срок, но замяната ще започне незабавно", каза Бошняковски.

Преди дни  гръцкият парламент ратифицира Преспанското споразумение между Атина и Скопие.

Гласуването мина със 153 гласа "за" срещу 146"против" и 1 "въздържал се".

"Днес се роди Северна Македония и тя ще е приятелска страна, съюзник и поддръжник на Гърция в нейния стремеж към сигурност, стабилност и развитие на региона", написа тогава Ципрас в "Туитър".

Македонският премиер Зоран Заев поздрави гръцкия си колега Алексис Ципрас за ратификацията на Преспанското споразумение.

В Туитър Заев написа: "Поздравления, приятелю. Заедно с нашите народи ние постигнахме една историческа победа. Да живее Преспанското споразумение! За вечен мир и напредък на Балканите и в Европа!"