Република Македония ще подпише протокола за присъединяване към НАТО тази седмица или в началото на следващата. Това заяви на пресконференция македонският външен министър Никола Димитров, предаде ТАСС, цитирани от БТА.

Димитров допълни, че след ратифицирането на протокола в гръцкия парламент, страната ще получи място в Северноатлантическия алианс.

Министърът изрази надежда, че протоколът ще бъде одобрен в парламентите на всички страни членки на НАТО. Той посочи, че след ратификацията на протокола от гръцкия парламент, ще влязат в сила промените в конституцията на Република Македония, предвиждащи преименуване на страната на Република Северна Македония в съответствие с Преспанското споразумение, подписано с Атина.

Македонският министър на отбраната Радмила Шекеринска ще участва в среща на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел на 13 и 14 февруари, а министърът на външните работи Никола Димитров ще се присъедини към външните министри на страните от НАТО на среща през април във Вашингтон, отбелязва МИА.