"Засилването на присъствието на НАТО, включително на военното присъствие, вече е факт и то ще стане видимо през следващите дни и седмици", каза той пред тв канал Те Фау Ен, предаде БТА.

По думите му дискусията не е за това дали да се прави това, а по-скоро за "мащаба, темпото и някои технически аспекти в укрепването на сигурността на Полша".

Изявлението на Туск бе направено три дни след като външните министри от алианса разпоредиха на военните командири да изработят планове за засилване на сигурността на източноевропейските страни членки, включително Полша.

На военните плановици бе даден срок до 15 април да изготвят тези планове във връзка с кризата заради анексирането към Русия на украинската област Крим.

Засега не са известни подробности за мерките за сигурност в разположените близо до Украйна държави. Вероятно те ще включват спешно изпращане на войници и техника в източноевропейските съюзни държави, съвместни военни учения, както и проверка на готовността на силите за бързо реагиране на НАТО.