Напрежението между ИТН и ПП продължи и тази сутрин в пленарната зала. Със скандал започна пленарният ден, след като в залата дойде регионалният министър Гроздан Караджов, за да поиска депутатите да разрешат продължаване на работата по ремонта на пътищата, тъй като АПИ е с вързани ръце заради течащи процедури по обществени поръчки.

Точката в дневния ред по програма е обсъждане и приемане на проект относно констатирана опасност от настъпване на невъзможност за Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа.

Председателят на НС Никола Минчев обаче не позволи тази точка от дневния ред да бъде първа, като се обоснова, че няма внесен доклад от бюджетната комисия. Това провокира остри реплики от страна на "Има такъв народ".

Ива Митева скастри парламентарния шеф да спазва правилника и да позволи обсъждането на точката от дневния ред, както е по програма.

"Не може да отпадне по ваше лично решение. Още повече, че Комисията по регионално развитие е гледала тази точка, решението е гледано, но председателят не е подписал доклада", коментира Митева и призова Минчев да си влезе в ролята на председател на парламента и да започне да прилага правилника.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов нарече ситуацията "шизофренизъм". И разкри, че доклад липсва, защото депутатите от "Продължаваме промяната" изпратили есемеси, че няма да присъстват на заседанието.

"Това го има в дневния ред, гласували сме го, подкрепили сме го. Ако не го направим и има катастрофа и паднал мост със загинали хора, това ще бъде ваша отговорност", предупреди Йорданов.

"Ако имате проблем с осъзнаването и разтълкуването, има достатъчно специалисти, които ще ви го разтълкуват", каза още депутатът от ИТН по повод предложенията на Гроздан Караджов. И посочи, че правилникът трябва да се чете с довода - "не е "Война и мир".

След размяната на остри реплики от БСП поискаха пленарна почивка и извънреден Председателски съвет.

Преди това все пак думата бе дадена на вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов, който предупреди за проблемите в АПИ и обяви, че пътищата у нас в момента не могат да бъдат ремонтирани и поддържани, дори мантинела не може да бъде поставена. 

"Агенция "Пътна инфраструктура" не може повече да възлага каквито и да било дейности по поддръжка на републиканската пътна мрежа - дейности за подмяна на мантинели, пътни знаци, нито поставяне на предпазни или ограничаващи мрежи. Ако нейните ръководители направят нови възлагания, те ще се изправени пред следната дилема - дали да спазят стриктно закона или умишлено да го нарушат с всички последици", допълни Караджов.

След спешното съвещание в рамките на Председателски съвет на НС бе намерен компромис и министърът ще бъде изслушан отново в петък, когато депутатите трябва да решат дали да позволят на АПИ да довърши започнати спешни ремонти по републиканската пътна мрежа.