Министърът на правосъдието Надежда Йорданова потвърди, че държава, в която институциите започнат да си комуникират чрез престрелки през медиите, е "объркана". "Това вреди на всички ни, защото руши държавността", смята Надежда Йорданова по повод нападките, които си разменят изпълнителната власт и прокуратурата.

Тя потвърди, че днес няма да бъде обнародвано решението на КС за това, че министърът на правосъдието може да поиска от ВСС да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор. И посочи, че веднага щом то бъде публикувано, ще задвижи процедурата с искане от Съвета да смени главния прокурор.

"Времето за искане на оставки приключи, КС постави точка на този процес, това, което отвори пътя към това аз да искам предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. Ще изчакаме да приключи процедурата, закрепена от Конституцията, и в първия възможен момент ще задействам процедурата", каза Йорданова в "Панорама" по БНТ.

Попитана на какво се надява, след като два пъти досега ВСС е отказал да го стори, Йорданова коментира, че този път магистратите в него ще трябва да се обосноват. "Новото е, че ВСС трябва да се мотивира по същество за решението си, и ще отговори на теста, поставен от обществото, дали е готов да поеме отговорност. Ние очакваме от всеки член на ВСС да се държи като професионалист".

В момента няма война на иституциите, коментира тя по повод престрелките между изпълнителната власт и прокуратурата. "Но да, демократичната общност и мнозинството е във война със завладяната държава", заключи Надежда Йорданова, като припомни, че битката е била поведена от гражданите с протестите на площадите.

"Победата ще бъде налице тогава, когато в нашето общество хората повишат доверието си в институциите. Промяната на главния прокурор е само първа стъпка. Той в момента е безотчетен и безконтролен", заяви министърката на правосъдието.

В отговор на въпроса защо тя не е отишла в КПКОНПИ, след като бе повикана с призовка, а в същото време премиерът откликна и отиде в прокуратурата, Надежда Йорданова разграничи двата казуса.

"Става въпрос за напълно различни хипотези. Премиерът сигнализира прокуратурата с конкретни случаи, докато аз бях привикана при напълно неясна процедура и в противоречие със закона", твърди Йорданова. "Комисията изисква аз да предоставя сигналите срещу главния прокурор, аз разбира се ще го направя, но министърът не е куриер и раздавач ", каза тя.