На срещата с Кирил Петков главният прокурор Иван Гешев обясни, че слабите резултати в борбата с корупцията се дължат на работата на съдилищата, следствието и МВР и некачествено законодателство и това не е свързано с прокуратурата. Така описа срещата между Гешев и Петков началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова, след като престоя на разпит в прокуратурата близо час.

"Затова е интересно как, когато тази среща беше проведена, прокуратурата се самосезира, привика мен и министър председателя без да иска съдействие от тези органи. Надявам се, ако това е пречката, тя ще бъде отстранена, за да може институциите да си взаимодействат и да се борим с високите нива на корупция", каза началникът на кабинета.

Относно срещата с главния прокурор, началникът на кабинета каза още: "Тя не протече под формата на разпит от страна на главния прокурор. Въпроси към нас нямаше, имаше изразяване на позиция относно закриването на Специализирания съд и прокуратура, за което знаете, че правителството има решение и законопроект".

Бориславова заяви, че очаква прокуратурата да започне разследване по медийните публикации. Преценката е винаги принадлежи на прокуратурата, но това е законово основание според НПК, каза тя.

Бориславова заяви, че медийните публикации са достъпни и не е целта на изпълнителната власт да сезира с обществено достъпни данни органите, но се надява това, което е предоставено от нея и премиера да бъде полезно за прокуратурата. И уточни: "В списъка има имена на хора, за които има изнесени данни в медийното пространство. Ние не сме добавили никакви доказателства, факти или твърдения". Тя потвърди, че са предоставени на прокуратурата публикации, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Правителството и досега е заявявало, че ние сме "за" институционалния контрол и когато можем да помогнем като граждани на институциите да работят както трябва, винаги сме насреща", допълни Бориславова.

По повод прессъобщението на държавното обвинение, че ще изиска от МВР и от другите правоохранителни органи и служби за сигурност, пълна информация за лицата от списъка, както и за това дали и какви действия са предприели съгласно законовите им правомощия, Бориславова заяви, че ще се радва ако МВР съдейства на прокуратурата.

"Надявам се, че институциите настина ще започнат да си взаимодейства, за да се борим с несправедливостта, която резултират от тези високи нива на корупция", посочи още Бориславова.

На въпрос какво смята за изказването на президента Румен Радев, че разпитът на премиера днес в прокуратурата е "форма на институционално изнудване", Бориславова заяви, че "това е коментар, който не мога да отрека, но нека да видим как ще действа прокуратурата оттук нататък, да видим дали ще има наистина разследвания".