Президентът Румен Радев събра представители на отговорните институции на първа среща за подготовката и организацията на вота на 2 октомври.

"Организацията и провеждането на предсрочния вот е основна задача пред служебното правителство. От огромно значение за всички нас е тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения. Важно е също така това мнозинство да се ползва с висока легитимност, която идва от високата избирателна активност", каза във встъпителните си думи държавният глава.

Радев подчерта липсата на алтернатива на машинното гласуване и ролята му при ограничаването на купения вот. Именно борбата с покупко-продажбата на гласовете на българския избирател очерта като приоритет президентът. Той добави още, че очаква Външно министерство да създаде такива условия, че всички българи зад граница да могат да упражнят правото си на вот.

"На първо място това означава повишаване на доверието на машинния вот, който доказа своята ефективност за драстичното намаляване на купения вот. Необходими са обаче ясна методика и прозрачни действия, които да дадат увереност на партиите и на гражданите в липсата на каквито и да са манипулации с машините", допълни още държавният глава.

"Изборите от миналата година показаха, че е възможно да се води резултатна борба с купения вот и аз съм уверен, че това ще бъде приоритет и на сегашното правителство и органите на реда, които натрупаха опит", отбеляза още президентът Радев.

Според него от важно значение е да бъде проведена и активна информационна кампания за машинното гласуване.

В работната среща при Румен Радев участват председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев, вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, както и представители на Министерството на електронното управление и на ГРАО и "Информационно обслужване".

Снимка: БТА

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обърна внимание, че съвместната работа между избирателната комисия и органите на изпълнителната власт е част от общия процес и без това взаимодействие ЦИК не би могла да изпълни своите функции, нито да се повиши доверието в изборния процес.

ЦИК няма как да бъде натоварена едновременно със съхранението на машините и контрола на това съхранение, посочи Нейкова в началото на срещата по повод факта, че в момента те се държат в частен склад.

Министерство на електронното управление има важна роля по отношение на софтуерните въпроси, добави председателят на ЦИК. Те трябва да удостоверят съответствието на софтуера, така че да има пълно доверие в машинното гласуване, добави тя. Нейкова призова още председателите на СИК да внимават при попълването на протоколите от вота, защото техните грешки бавят после отчитането и резултатите  допълнително се удължава изборният процес.

Външният министър Николай Милков информира, че се очакват заявки за около 700-750 секции в чужбина, но МВнР има готовност за 800, за по-сигурно.

Министърът на външните работи отбеляза, че по-специфична ще бъде организацията на изборите в Русия и Украйна.

В Русия ще бъдат разкрити може би 3 секции, обикновено те са около 5, добави той. Милков съобщи още, че през посолството на Украйна сме поискали съгласие за гласуване там, но ще разчитаме на активността на местната българска общност при организацията на вота.

"Тъй като командироването е сложно при съществуването на военен риск", подчерта външнит министър. Той акцентира в тази връзка и върху цялостния проблем с летищата по света, който ще се отрази на транспортирането на машините и бюлетините. Затова Милков апелира те да бъдат подготвени колкото може по-рано. Изборите зад граница ще излязат 70,6 млн. лв. на хазната.