Охранителните полицаи ще се присъединят към катаджиите, за да контролират спазването на правилата на пътя и да бъдат намалени тежките ПТП.

"Значителна част от "Охранителна полиция" е обучена да може да работи по пътищата, ще бъде създадена организация да се включат", съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по Нова телевизия.

"Смятаме да зачеркнем подхода с кампанийните акции по пътищата срещу пияните шофьори и инцидентите и да преминем към методически действия, много стройно подредени във времето", заяви той, цитиран от БТА.

"Възложил съм проверки във всяка Областна дирекция на МВР да се издирят тези лица, които са рецидивисти на пътя, да се провери какво отношение е взето към тях и да има превенция по отношение на тях. Ако те шофират без свидетелство за правоуправление, тогава вече трябва по места да се задействат органите на прокуратурата", обясни служебният министър на вътрешните работи.

Другият сериозен проблем според него е с транспортния трафик, който запушва пътищата. Там три ведомства съвместно - Министерството на регионалното развитие и Министерството на транспорта, заедно с вътрешното министерство, ще търсят решение.

За организацията на предстоящите избори Иван Демерджиев отбеляза, че полицията вече има натрупан опит, както и ясно разписани стъпки и механизми. "Амбицията на новото ръководството е да установим лицата, които стоят зад практики като купуването на гласове. Нашата цел е да изправим такива хора пред закона с годни доказателства, за да понесат отговорност, защото това ще бъде истинската превенция", посочи той.

По думите му ресурсът е ограничен, защото МВР не може да спре да изпълнява функциите си и да провежда единствено избори. "Създаваме организация и ще се опитаме да бъдем ефективни и по двете направления - да предотвратим купения манипулиран вот, но и да издирим и накажем лицата, отговорни за това", каза Иван Демерджиев.