С огромна тъга даваме тази пресконференция, не само че подадох оставката си, но днес свалям и доверието си от лидера на ИТН Слави Трифонов, не съм вярвал, че ще изрека тези думи, но България ми е по-важна от интересите на група лица, които най-вероятно владеят нашия лидер. Това обяви на извънредна пресконференция в зала "Родина" на Националния стадион "Васил Левски" министърът на спорта в оставка Радостин Василев, заедно с група народни представители от "Има такъв народ".

Ще напусна ИТН с голяма тъга, защото през последните 2 години вложих всичките си усилия за идеалите на партията, но дойде моментът, в който мафията проби в ИТН, добави спортният министър в оставка като подчерта, че сваля доверието си от Слави Трифонов.

Иво Атанасов - председател на контролно-арбитражната комисия на ИТН; Николай Радулов - експерт в сферата на сигурността; Светлин Стоянов - бивш областен координатор на ИТН в Русе; инж. Георги Георгиев - експерт по регионално развитие, и Деян Петков - общински координатор на ИТН в Плевен са останалите депутати, присъстващи на брифинга, които ще напуснат ИТН.

Поведението на г-н Трифонов като едноличен собственик на тази партия доведе до това, че тази партия сама се изчегърта, а последните му действия водят до това, че се изчегъртва и държавата, отбеляза още Василев и продължи:

"Решението му да изтегли министрите не е обсъждано, вчера той излъга два пъти, аз разбрах за този ход половин час преди изказването му".

По думите на Василев моралът му и този на Трифонов се разминават.

Зарязах си семейството за каузата, зарязах си почти адвокатската практика, ангажирах хора, изключително разочарован съм, подчерта спортният министър в оставка и добави: "За огромно съжаление най-вероятно задкулисието проби при нас".

Снимка: БТА

Той обяви, че част от хората в ИТН били подлагани от Трифонов и Тошко Йорданов на детектор на лъжата. По думите му правителството падало заради МРРБ.

Снимка: BulFoto

"Принципите на ИТН не могат да се нарушават и от Трифонов", категоричен беше Василев и обяви, че Трифонов не се интересува от избирателите, нито от депутатите, дори не се познавал с голяма част от тях.

"Не е дошъл 2 години в офиса в Плевен, родният му град. Оправдавах всичко това със затрудненото му здравословно състояние и особения му характер. При всичките ни срещи с него все повече в мен се задълбочаваше усещането, че това не е парламентарен, а бизнес проект. Това е било заложено още от самото начало", каза Василев.

Снимка: БТА

ИТН е бизнес проект - Македония е абсолютно измислен повод, причината е най-вероятно, че не могат да се реализират някакви финансови средства. Слави Трифонов не иска власт, той е бизнесмен, заяви Василев.

Всички знаят, че съм луд и че никой не може да ми дава заповеди, не мога да купен от никого, ясно заяви Василев.

По думите му всички депутати от ИТН били сложени под общ знаменател в НС - "крадци".

Снимка: БТА

"Не съм взел 1 лв. от тази партия, не съм искал нищо от нея", заяви от своя страна Георги Георгиев -  експерт по регионално развитие. Той обяви, че относно казуса с МРРБ Орлин Алексиев се срещал с Гроздан Караджов и му казвал "кои са правилните фирми" за обществените поръчки.

Георгиев отбеляза и че вече е получавал предложения от по 1 милион евро, които е отказвал, за да напусне групата на ИТН. Не каза обаче от кого е дошло предложението.

"Вярвах на каузата на партията ИТН. За мен това беше кауза на идеите на ИТН. Това, което ни събра всички още преди учредителното събрание, когато подготвяхме документите, беше смяна на порочния модел ГЕРБ", каза Иво Атанасов - председателят на контролно-арбитражната комисия на ИТН.

"Има моменти в живота, в които човек трябва да вземе своето решение. Нещата бяха ужасяващи и те все още са такива. Има момент, когато трябва да кажеш - аз съм длъжен да пробвам да се промени тази система. Не исках след време внуците ми да кажат, че съм имал възможност да го направя, а не съм го направил", добави Атанасов.

Снимка: BulFoto

Той сподели, че решението да напусне ИТН дошло още по Нова година и това не е бягство от отговорност.

"Аз съм доверчив и знам, че когато тръгваш на битка за промяна на порочен модел ти трябва да знаеш с кого тръгваш, пътят е дълъг и трябва да имаш другари до себе си. Без всякакво съмнение съм вярвал на Слави Трифонов и на цялото ръководство. С него не съм си виждал от 1 година", посочи Атанасов.

"ИТН е Слави Трифонов - шокиращо, ужасно, нещата са изключително грозни откъм отношение, това е унижение. Никога целта ми не е била да бъда депутат, нито да бъда на някакъв друг пост. На Тошко Йорданов му настръхваше косата, когато го питам за дадени хора, за назначения", каза още Атанасов, като уточни, че Йорданов бил "пощенският гълъб" на Слави Трифонов.

"Знаете ли, че имаме членове на нашата пария, които са били в парламента? Цитирам името на Георги Попов - звънят ми и е ме питат от Благоевград за него. Казват ми, че говори за Янев. Проверявам и гледам, че е в ръководството на Автомагистрали. Питах Гроздан и казах да го махне от там. Той ми каза: "Знаеш кой ми предлага назначенията", допълни той.

"Съжалявам, че не свиках Арбитражната комисия на ИТН, за да изключим Тошко Йорданов от партията", коментира депутатът.

"Г-н Трифонов, аз никога не съм продавал или предавал кауза. За мен продаването или предаването на каузата ИТН беше извършена от нашето ръководство", ясно заяви Иво Атанасов.

Малко по-рано в медийното пространство се появи информация, че няколко депутати от ИТН ще се отцепят от партията, като единият от тях е именно Радостин Василев, който преди ден подаде оставката си като спортен министър по желание на лидера на партията Слави Трифонов.

Пред Dir.bg Депутатът от "Има такъв народ" Николай Радулов потвърди, че реално отцепници от парламентарната група ще има, но те ще бъдат независими депутати, а не част от "Продължаваме промяната". 

Слави Трифонов от своя страна написа в профила си в социалната мрежа, че изпитва срам, но и облекчение от случващото се. По думите му народните представители са купени от ПП с пари или постове.