"България не прави отстъпление от позицията си за официалния език на РСМ", гарантира българската външна миниистърка Теодора Генчовска, след като заедно със северномакедонския си колега Буяр Османи подписаха двустранен протокол към Договора за добросъседство и приятелство. Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа мерки за учебните програми по история, говора на омразата и културата.

На пресконференция във Външно министерство Генчовска подчерта, че се ръководи по решението на Народното събрание. В същото време преговорите с ЕС ще се превеждат на официалния език на РСМ.

"Изцяло се съобразяваме с решението на Народното събрание, според което България не признава този език. В контекста на останалите 26 членки, обаче, това е по-специфично - те имат свои позиции и ние по никакъв начин не можем да ги задължим да приемат нашата позиция. Българската позиция обаче е гарантирана в цялата преговорна рамка.", каза Генчовска.

Нито един документ не може да се тълкува като признаване от страна на България, че такъв език съществува. Българската позиция е ясно заявена, подчерта и зам.-министър Велислава Петрова.

"Няма промяна във "френското предложение". Това политическо говорене в РСМ е било насочено към тяхната общественост", каза още Теодора Генчовска.

"Протоколът съдържа изключително амбициозни мерки, които на практика имат за цел да решат много от отворените въпроси. Това не е документ само по себе си, а интегрална част от пакета на т.нар. "френско предложение". Оттук насетне продължаваме работата на ниво "експерти" с колегите от РСМ.", каза Теодора Генчовска.

В протокола има записани вече конкретни срокове, а не е сам по себе си просто двустранен протокол, обясни българската външна министърка.

По думите й следващите стъпки би трябвало да доведат до вписването на българите в Конституцията на РСМ.

"Протоколът съдържа изключително амбициозни мерки, които на практика имат за цел да решат много от отворените въпроси. Това не е документ само по себе си, а интегрална част от пакета на т.нар. "френско предложение". Оттук насетне продължаваме работата на ниво "експерти" с колегите от РСМ", каза Генчовска.

Тя заяви, че занапред зависи единствено от Северна Македония кога страната ще се присъедини към ЕС и колко време ще се проточи преговорния процес.

"При насрочване на дата за първата междуправителствена конференция от Чешкото председателство на ЕС Република, Северна Македония ще има политическа междуправителствена конференция. След това тя трябва да стартира процедура по промяна на Конституцията си с цел включването на българите в нея. Едва след този процес ще има втора междуправителствена конференция, след което ще започне реално преговорният процес. Този период зависи от властите в РСМ - може да продължи 3 месеца, както беше при промяната на името на държавата, може да продължи и 2 години", коментира Генчовска.