Бившият председател на парламента Никола Минчев, спряган за евентуален кандидат-премиер на четворната коалиция, декларира, че партията му ще положи усилия да сформира кабинет, а най-добре би било "Демократична България" да получи третия мандат.

"Демократична България" или БСП трябва да получат третия мандат, за да има възможност за съставяне на правителство. Те имат добра комуникация с всеки от коалиционните партньори. Ако ИТН получат третия мандат, за нас ще бъде трудно да водим разговори с тях. Може да е имало реплики спрямо тях, но ИТН напусна правителството и доведе страната до настоящата политическа ситуация", коментира Никола Минчев пред БНР.

"Ще положим усилие да има правителство с третия мандат. Даваме си сметка, че в следващите месеци е важно не само да има правителство, но и работещо редовно Народно събрание. Но съставянето на правителство не е на всяка цена. Мандатоносителят ще има тежестта да води разговорите и да сглобява пъзела отново. Вероятно ще намери път с ИТН.", допусна той.

Минчев посочи, че относно евроатлантическата ориентация на партиите и коалициите трябва да се гледат действията.

"ГЕРБ се водят такава партия, но имат действия, които обслужват руски интерес", каза депутатът от ПП.

Той допълни, че при предсрочни избори "Продължаваме промяната" ще разчита, че българският народ ще даде мандат на реформаторско мнозинство, което иска положителни промени в България. По думите му развитието на темата "Северна Македония" е позитивно за България.

"Интересът на България е категорично защитен. Темата винаги е била обсъждана, но не и под формата на натиск, а като разговори", заключи Никола Минчев.