Външните министри на България и Северна Македония подписаха двустранен протокол, втори поред, от Договора за добросъседство и приятелство в чл. 12, след като вчера парламентът в Скопие прие без опозицията "френското предложение", което отваря пътя на страната към Европейския съюз. 

Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа мерки за учебните програми по история, говора на омразата и културата.

"България е държавата, която най-силно подкрепя европейската интеграция на РСМ и Албания, оттук насетне им пожелаваме успех по пътя, който отдавна искат да поемат", каза Теодора Генчовска пред медиите в българското Министерство на външните работи, където се състоя церемонията. 

"Надявам се, че с общи усилия и нашата подкрепа ще стигнат до там, докъдето гражданите на РСМ най-много искат да стигнат, а именно - до членство в ЕС", каза Генчовска. "Беше отчетен прогресът във всички пет секторни групи", добави тя.

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи наблегна, че от 17 юли отношенията между двете държави минават на ново равнище.

"За нас е историческа възможност, че след 17 години кандидатски статут, Република Северна Македония може да започне преговорите с ЕС още от утре и да стартира последната фаза от нашето присъединяване към ЕС", каза от своя страна Османи.

Външният министър на Северна Македония подчерта още, че много разчита на българската подкрепа по евроинтеграционния път на страната му.

"Очакваме подкрепа от страна на България, защото това е в интерес, освен на гражданите на Северна Македония, така и България има интерес към присъединяването на Западните Балкани.", каза той.

Нямаше преводач на изявленията на двамата външни министри.

Снимка: БТА

Докато двете делегации разговаряха в сградата на Външно министерство, представители на ВМРО, водени от двама от съпредседателите Ангел Джамбазки и Александър Сиди, се събраха на протест пред входа на ведомството. Двамата разпънаха голям транспарант с надпис "Не предавай Македония".

Според решението на българското Народно събрание от 24 юни т.г. подписването на протокола е условия България да одобри Преговорна рамка за Република Северна Македония.

Очаква се следващата седмица да се проведе първата политическа междуправителствена конференция Северна Македония - Европейски съюз в Брюксел. Реалните преговори обаче се предвижда да започнат след като Северна Македония промени конституцията си и впише българите в нея наравно с другите народи.