Председателят на ПГ на ДПС уточни пред медиите в кулоарите на парламента, че ще отиде на Съвета по сигурността на тема "дерогация" в четвъртък сутринта в МС, където го е поканил премиерът Николай Денков.

Попитан какво ще се случи, ако утре в пленарната зала с гласовете на "Продължаваме промяната", БСП и "Възраждане" не бъде прието решението за отпадане на дерогацията на "Лукойл", Пеевски каза: "Ще смятаме, че Путин е взел властта в България". Енергийната комисия в НС вече отхвърли законопроекта, внесен от Делян Добрев от ГЕРБ с подкрепата на ДПС.

В отговор на въпроса дали някой се облагодетелства от дерогацията, той отговори, че това е "със сигурност режимът на Путин". "Имаме основателни съмнения, да видим какво се случва в митниците, защото има странни операции, за които ни се подсказва информация, но нека да видим дали е така. Утре ще си задам въпросите официално", добави той, цитиран от БТА.

На въпрос възможно ли е дерогацията да счупи сглобката преди да се стигне до бюджета, Пеевски отговори - "Нека да видим утре, да мине Съветът". Аз съм положително настроен, че ще има разговор с колегите и ще спрем да финансираме руската държава и "Вагнер" с пари от "Лукойл", виждате милиарди изтичат към Русия, добави той.

"Вотът е абсолютно безпредметен, няма да бъде успешен", коментира председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски относно вота на недоверие към кабинета "Денков" заради неспособността на правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната.

Пеевски коментира по повод новия бюджет, че току- що с председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев са разговаряли с финансовия министър Асен Василев. "Започваме разговори по темата", обяви той.

Пеевски посочи, че ще има професионален разговор за бюджета с експертите на ДПС. Предполагам, че министърът ще се срещне и с ГЕРБ, с техните експерти и след това ще седнем да разговаряме по темата, добави Пеевски.