Министърът на отбраната отхвърли обвиненията на БСП за конфликт на интереси при поръчката за дронове за българската армия. Това стана по време на дебатите по вота на недоверие заради политиката в областта на отбраната и националната сигурност.

"Висят въпроси около доставка на дронове със съмнения за участие на близки и роднини на министър Тагарев от фирмата, спечелила поръчката", заяви Кристиан Вигенин от БСП, докато представяше мотивите на опозицията. Намеси се и независимият Радостин Василев, който се удиви: "Как така вашата съпруга е съдружник с изпълнителния директор на фирма с поръчка за 11 милиона? Аз не знам как да го нарека".

Към обвинителите се включи и лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. "Ако може някой тук, в тази зала, визирам министъра, да ме назначи в тази фирма при жена си, ще си мълча като будала, няма да кажа нито една дума. Искам да бъда корупционер, заедно с Тагарев и жена му", каза Йорданов във връзка с мотивите на вота, в които се посочва, че при договор за доставка на безпилотни летателни апарати за близо 11 млн. лв. има съмнение за участие на близки роднини на министър Тагарев във фирмата, спечелила поръчката.

Тагарев отговори, че съпругата му е съдружник с управителя на фирма "Телесис", която участва в обединението "Български безпилотни летателни системи", спечелило поръчката за дроновете. Министърът на отбраната обаче посочи, че жена му от 20 години не е в управлението на "Телесис" и имала малък дял като съдружник.

Военният министър каза още, че консорциумът е спечелил конкурса месец преди самият той да стане министър на отбраната. Тагарев изреди, че процедурата е стартирала през 2019 г., през 2020 е била обявена обществената поръчка, а офертите подадени през март 2022. На 3 май т.г., повече от месец преди да стане министър, е бил посочен изпълнителят, заяви Тагарев. 

Той допълни още, че когато през юли, заради инфлацията, фирмата е поискала актуализиране на сумата, МО, вече под негово ръководство, е отказало.

Тагарев нарече това "публична и персонална атака" от БСП към него и отрече всякакъв конфликт на интереси. По думите му, ако имаше такъв, то досега социалистите щяха да са сезирали съответните институции, а не да му задават въпрос през парламентарния контрол. Готов съм с отговора на въпроса на Румен Гечев от два месеца, но неизвестно защо не беше планирано да отговоря устно, отбеляза Тагарев. През това време социалистите публично го атакували, докато той мълчал, за да запази уважение към парламента, обясни Тагарев.

"БСП знаят отговора на въпроса дали имам конфликт на интереси и ако той те бе положителен - те щяха да алармират компетентните органи", отвърна на атаката военният министър.

Той отговори на всички обвинения на вносителите на вота на недоверие в сферата на отбраната. Изтъкна, че средствата за отбрана през новата бюджетна година дори надхвърлят 2% от БВП, а над 1/4 от средствата са заделени за научни изследвания и инвестиции в армията. 

Обясни, че голяма част от проблемите в отбраната са комплексни и те ще бъдат представени през февруари в "бяла книга" за отбраната. "Искрени поздравления за вносителите на вота. Правилно отбелязахте, че Русия води агресивна и с нищо непредизвикана война с Украйна. Ако постигнем консенсус на тази тема, ще имаме национална, а не партийна политика", иронизира той социалистите.

Относно критиките за социалната политика Тагарев съобщи, че се предвижда сериозно увеличение на заплатите на военните с новия бюджет, а още този месец щще получат по 1000 лева допълнително като бонус. Кабинетът е осигурил и 10% увеличение на възнагражденията още през юли, но тогава вносителите на вота на недоверие не го подкрепили, подчерта министърът.

"Мирът ще бъде възстановен, когато режимът на Путин загуби", каза той и добави, че този вот на недоверие не отразява обективното състояние на отбраната ни. "Моля да бъде отхвърлен", призова той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова репликира по повод обвинението, че от опозицията не подкрепили 10-процентното вдигане на заплатите на военнослужещите. По думите й това прозвучало като виц - че с едно изказване е успяла да възпре постъпването на напиращите младежи в армията ни. "Нося отговорност за това Тагарев да не е министър на отбраната на България в правителството на Кирил Петков. ГЕРБ днес трябва да натиснат копчето за падане на този кабинет", призова Нинова.

Снимка: Булфото