Повод за изявлението му стана негово собствено интервю, публикувано в руската секция на Би Би Си. В него Йовчев е цитиран да казва, че властите в България все още нямат ясен план за справяне с нарастващата протестна активност на хората. По думите на министъра колкото по-дълго продължават протестите, толкова по-голяма става вероятността от насилие.

Според Йовчев обаче никога не е ставало дума за план на правителството, който да се справи с протестите.

Винаги съм говорил, че тези протести изразяват това, че в България има криза. Тази криза трябва да бъде разрешена с активното участие на всички институции и по такъв начин, че да има активна обществена подкрепа. Необходим е такъв план, в рамките на който хората, които в момента протестират, трябва да могат да намерят отговор и на своите очаквания, и на своите желания”, категоричен бе Цветлин Йовчев, цитиран от "Фокус".

В отговор на въпрос дали бюджетът на МВР позволява продължаване на охраняване на протестите, Йовчев заяви, че полицията ще продължава да изпълнява функциите си по закон и са открити средства за допълнително плащане на извънредния труд на служителите на МВР.

Миналата седмица посланиците на Германия и Франция в България призоваха да се сложи край на връзките между олигарсите и лидерите на страната. Тази сутрин пълна подкрепа към писмото на двамата дипломати изрази и холандският посланик Карел ван Кестерен.

По-късно бе разпространена и версията на интервюто в англоезичното издание на Би Би Си в материал на репортера Ник Торп. В него пише, че българското правителство изглежда отслабено от липсата на съвместен план, който да бъде представен на нацията. „Засега нямаме ясен план”, казва със забележителна откровеност вътрешният министър”, цитиран от Торп.

Йовчев за Хизбула

"Позицията на България за атентата в Сарафово е абсолютно реална, няма промяна, имаме следи, които водят към "Хизбула", каза още на пресконференцията Цветлин Йовчев.

Той обясни, че откакто е на поста била получена и допълнителна информация, която води към тази насока. Вътрешният министър обаче отказа детайли, защото се води следствие.

"Няма съмнение по това кой е извършителят, не е ясна само самоличността", допълни Йовчев.