Тези избори ще поставят нов рекорд в чужбина - ще има двойно по-голям брой секции, отколкото досега. Това обявиха набрифинг в Министерството на външните работи Иван Кондов и Калин Анастасов от работната група "Избори", създадена в МВнР.

В чужбина се очаква да бъдат разкрити между 800 и 850 секции в чужбина - почти двойно в сравнение с изборите през април, когато бяха 464. От работната група "Избори" уточниха, че няма проблеми в процеса на получаване на разрешения за провеждане на изборите, тъй като мерките в много от държавите, където имаше строги ограничения, вече са по-облекчени.

Калин Анастасов информира, че автоматично вече има отворени 568 секции при 95 автоматично отворени на изборите през април. Към днешна дата изпълнилите условието секции, минали над 40 подадени заявления, заедно с автоматично отворените вече са близо 740 секции, като прогнозите са между 800 и 850 секции да бъдат разкрити от ЦИК.

От работната група уточниха, че автоматично отворените секции и тези, които са заявени, се очаква да не се надвишава среден брой на гласувалите между 350 и 400 души. Това ще улесни изборния процес и ще предотврати чакането, обясни Калин Анастасов. Ако има струпване на много хора на едно место, на хората ще им бъде посочена най-близката друга секция.

Над 7 милиона ще струват изборите в чужбина, по изчисления на МВнР.

Възможно е с два пъти повече секции да не достигнем броя избиратели от април

До момента са подадени 37 хиляди заявления за гласуване в чужбина. Заявленията са доста по-малко засега от подадените за миналите избори и не съответстват съвсем на множеството секции, които ще бъдат отворени, коментира Кондов, като все пак отбеляза, че има още една седмица.

На миналите избори имаше над 80 хиляди заявления на финала, може би тези избори няма да достигнем до такъв брой, припомни той като все пак отбеляза, че има още една седмица.

От ръководството на работната група "Избори" апелираха към българите в чужбина да подават декларации, защото това ще облекчи процеса на гласуване. Хората, които отиват, без да са подали декларация, трябва да бъдат вписани от членовете на секционната избирателна комисия, а това отнема време, обясниха те.

Не се очакват проблеми с разрешенията, а мерките в много държави вече са по-облекчени.

Колко секции ще бъдат открити в отделните държави?

В Обединеното кралство се очаква сънародниците ни да гласуват в почти 130 секции, докато през април секциите там бяха 35. Най-големият брой секции, които сме имали през 2017 г. е 58. Само в Лондон прогнозите са за около 50 секции.

В Германия при 69 секции през април сега се очаква да се гласува в над 105 секции, в Гърция от 20 секции през април, над вероятно ще се гласува в 29 или повече. От МВнР приканиха българските граждани, които са решили да почиват в Гърция, да следят страницата на МВнР и задграничните представителства и активно да се регистрират там, където има секции.

В Испания от 53 през април секциите вече са 65 секции, в САЩ от 35 през април засега се очертават 53, а в Турция в момента има подадени заявления за около 105-110 секции.

За съжаление обаче броят подадени заявления не е в унисон с броя секции. Между 2,5 и 10 пъти повече хора гласуват обикновено от подалите заявления, заради което от Външно призоваха хората да подадат заявления. Според тях отпуските са причина за по-малкия брой заявления.

Оптималният брой избиратели с една машина е 400-450 човека. Над този брой се планира втора машина в секции.

От ЦИК се очакват оказания по окомплектоването на СИК-овете. 4500 души ще са нужни за окомплектоване на прогнозираните 800 секции. В момента има проблеми по окомплектоването на 60 - 70 секции.

Министерството на външните работи има готовност да командирова 350-400 човека да секциите в чужбина.

Има проблем с намирането на помещения, отговарящи на здравните протоколи. В редица страни юли е активен за отпуски, децата са във ваканция и много хора, които са участвали при предишни избори, сега са в отпуска.

Възможно е с два пъти повече секции да не достигнем броя избиратели от април, стана ясно още на брифинга.

Какво става, ако машини не бъдат доставени?

"Все още очакваме от ЦИК да бъде уточнен броят на хартиените бюлетини, с които трябва да разполага всяка секционна комисия, очакваме да получим уточняване и на някои процедури - в кой момент ще се премине от машинно към хартиено гласуване, ако има форсмажорни обстоятелства и по какъв алгоритъм", посочи Атанасов

Забавяне или спиране над 30 минути би създало огромно напрежение, предупредиха от работната група. Интересуваме се и от техническата поддръжка на машините в деня на вота, все още очакваме ЦИК да излезе с указания по този въпрос, коментира Анастасов.

"Както доставяме изборните книжа за чужбина, така, ако бъде възложено от ЦИК, ще бъде извършена и логистиката за доставянето на машините", каза Кондов, но уточни, че има опасност машинно гласуване в чужбина да няма, ако ЦИК и "Сиела" не се разберат за парите.

Централната избирателна комисия провежда преговори с фирмата "Сиела Норма" за доставката на допълнителни 1500 машини за гласуване и логистика за тях.

Междувременно от "Сиела Норма" заявиха, че скоро на каквато и да е цена ще бъдат в невъзможност да изпълнят поръчката за машини. Час преди началото на преговорите от компанията представиха становище по процедурата.

Провокирани от твърденията, че извиват ръце, в писмо до медиите от "Сиела Норма" съобщават, че прогнозните разчети на компанията за стойността на обществената поръчка за доставка на нови 1500 машини и всички услуги, включени в нея от страна на Централната избирателна комисия, значително надвишават предложения бюджет от 6,5 милиона лева.

Изискването, освен доставката на машините, да се осигурят и дейности по обслужването, което многократно надвишава услугите, които са извършени на предходните парламентарни избори, а в същото време и забавянето на процедурата, с всеки изминал ден води до повишаване на себестойността на устройствата и услугите - съответно на крайната цена.

Скоро ще стигнем до момент, в който на каквато и да е цена "Сиела Норма" ще бъде в невъзможност да изпълни всички дейности по поръчката, посочват от компанията.