Българското министерство на външните работи настоя да получи официална информация за ареста на двама българи от Босилеград в събота.

На 13 март по искане на българската страна е проведен телефонен разговор на директора на европейски въпроси в МВнР Славена Гергова, с посланика на Сърбия в България Йович.

Повод за разговора бе временното задържане от органите на реда на двама активисти на българското национално малцинство в Босилеград, Сърбия, на 11.03.2023 г. От българска страна бе поискана официална информация, казват от ведомството. И подчертават, че арестът "хвърля сянка върху посещението на президента на Сърбия Александър Вучич в Босилеград, което е първо посещение от 97 години насам на сръбски държавен глава в този град, в който живее голяма част от българското национално малцинство в съседната ни държава".

Причините за задържането на двамата активисти на българското национално малцинство, които се борят за подобряване на условията на живот в Босилеград, трябва да бъдат изяснени, подчертават от Външно.

"Важно е да се отчита и предизвиканата негативна реакция в България. Спазването на правата на човека и в частност осигуряването на възможност за свобода на изразяване са ключови условия в процеса на европейска интеграция", заявяват още от МВнР.

Точно преди пристигането на Вучич в Босилеград в събота властите там задържаха след обиск на колата й учителката Даниела Михайлович - майка на малко дете, и дългогодишния активист за правата на българите в Босилеград Димитър Треперски.

Задържането им е било "информативно", без каквато и да е причина, но е във връзка с днешното посещение на Вучич в Босилеград - това е стар югославски подход за сплашване на българите и унищожение на човешките им права, заяви тогава Виктор Стоянов от фондация "Македония".

Треперски е извикан на информативен разговор, който продължи часове, а Даниела Михайлович беше задържана за едно протестно писмо, което се е готвела да връчи на Вучич, както и заради плакати в колата, съобщи и журналистката от БНТ Богдана Лазарова.

Двамата по-късно бяха освободени, но след отпътуването на сръбския президент от Босилеград, и след намесата на българския консул в Ниш Илия Бонджолов.