Сръбските гранични власти отказаха да пропуснат днес на граничния пункт "Олтоманци - Рибарци" автобус превозващ български студенти, тръгнали да отбележат Деня на Западните покрайнини в Босилеград, предаде БНТ.

Автобусът бил забавен над 3 часа с мотива, че системата за обработка на документи не работила. По същото време обаче другите автомобили били пропускани.

Малко след 11:00 часа днес два автобуса с младежи от София пристигат на българо-сръбския граничен пункт. Първият автобус преминава успешно. Вторият обаче е задържан от сръбските гранични власти без да дават обяснение защо.

"Провериха ни личните карти, казаха да отбием по-натам малко и след половин час пак казаха да си дадем документите за проверка. След това една полицейска кола блокира пътя и казаха връщайте се назад", разказа Георги Василев.

След няколкочасовия престой, сръбските гранични власти връчват документ на сръбски език на всеки един от българите и им казват, че нямат право да влизат в страната в следващите 24 часа.

"Викаха ни един по един, и казаха, че докато не подпишем документа, който не разбираме какво пише, тъй като е на сръбски, няма да си тръгнем", каза Радослав Стоянов.

По повод Денят на западните покрайнини - 8 ноември, всяка година редица български организации поднасят цветя и отдават почит на българските паметници в района на Босилеград.

Всяка година, преминаването е проблемно, но за първи път сръбската държава отказва да допусне част от организациите на своя територия, споделят още върнатите българи.