Лидерите на ДПС Мустафа Карадайъ и на "Продължаваме промяната" - Кирил Петков, се засякоха в кирковското село Могиляне.

Там ДПС днес почете на възпоменателен митинг паметта на загиналите преди 38 години в протестите срещу насилствената смяна на имената на българските турци.

На възпоменателната церемония в селото пристигна и съпредседателят на "Продължаваме промяната" заедно с баща си Петко и номинирания за премиер Николай Денков. Петков дошъл в момента, когато Карадайъ произнасял словото си, но изчакал първо да приключи митингът.

Преди това бившият премиер с Денков бяха на посещение в Кърджали, където бяха на среща с избиратели и след това се отправиха към Могиляне с намерението да почетат жертвите на Възродителния процес.

Петков носеше венец за паметника на Тюркян чешма, когато насреща му се зададе Мустафа Карадайъ и двамата се здрависаха недалеч от чешмата-паметник, наречена на най-малката жертва на "Възродителния процес" - бебето Тюркян.

"Тук на този площад идвате с 38 години закъснение, ама пак е хубаво. Демокрацията се учи на тези площади", каза Мустафа Карадайъ, който малко по-рано в словото си отбеляза пред множеството на митинга, че на възпоменателната проява представители на нито една друга партия.

Кирил Петков му отговори: "Паметта на това малко момиче трябва да покаже, че никога повече такива неща в България не трябва да се случват и единственият начин да го гарантираме всички е като има ред, законност и демокрация", отговори Кирил Петков.

Скрийншот: bTV

После Петков и Денков се поклониха и поднесоха цветя пред гроба на 17-месечната Тюркян.

"Идеята е да покажем уважение пред този символ на случвалите се безобразия през предишния режим", обясни бившият премиер.

"Никой няма монопол пред миналото, бъдещето или коя да е етническа група", каза Кирил Петков. В Кърджали заедно с него бяха активисти на Народна партия "Свобода и достойнство", водени от Орхан Исмаилов. Исмаилов беше част от Реформаторския блок и дори зам.-министър на отбраната във втория кабинет на Бойко Борисов.