ДПС почете в ардинското село Млечино 38 години от първите протести срещу Възродителния процес. На 24 декември 1984 г. там се събират хиляди от околните села - Горно Прахово, Долно Прахово, Башево и Чернигово, за да изразят своето несъгласие с насилствената смяна на турските имена.

"Да почетем героизма на всички онези, които платиха с живота си, със здравето си, със свободата си високата цена на демокрацията в България", заяви председателят на ДПС на възпоменателния митинг-мевлид пред чешмата-паметник в ардинското село, цитиран от пресцентъра на партията.

Карадайъ започна речта си на митинга с поздравление към множеството от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Председателят на ДПС припомни и другите протести в страната по време на тоталитарния режим. През 1964 година в Рибново беше първият, затова кметът на Гърмен Феим Иса има задача в края на март да проведе възпоменателно честване, на което да събере хора не само от западните, но и от централните, и от източните Родопи, "за да не бъдат сами, както са били протестиращите в онези мрачни години".

"Платихме висока цена за демокрацията в България и затова сме тук, на този площад, за да покажем, че освен че сме платили цената, сме си извлекли и поуката", заяви Карадайъ.

"Тогава нямахме единство и затова се случваха тези грозни събития. Поуката е единство и обединение, и то има едно име, има едно знаме. Да е жив и здрав почетният председател д-р Ахмед Доган, той създаде ДПС. Партията на нашето единство, което има дълбоки корени. За да сме силни, трябва да сме единни и обединени", апелира той към множеството.

Снимка: Пресцентър на ДПС

Карадайъ припомни още, че има демократична полиция, само когато се спазва Конституцията и законите на България.

"Но когато по политически причини се дават указания да се нарушават човешките права, достойнството, да се нахлува в домовете на хората в неравностойно положение, тогава демократичната полиция се превръща в политическа милиция. Ние сме длъжни да защитаваме хората в униформа, защото видяхме след 33 години колко крехко нещо е демокрацията", каза Карадайъ и припомни изборите през миналата година, когато полицията е действала като милиция.

Митингът завърши с молитва в памет на жертвите на тоталитарния режим от районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди.

На възпоменателния митинг присъства ръководството на ДПС, евродепутатите на движението, както и представители на турското посолство.

Снимка: Пресцентър на ДПС