Димитър Аврамов от ДПС още днес ще внесе в деловодството на парламента отказа си от депутатски имунитет, заяви в кулоарите на парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Г-н Аврамов още веднъж ще внесе отказа си за имунитет, няколко Народни събрания, когато е бил народен представител, по същото дело се е отказвал от имунитета си, припомни той. Ще го направи и сега, няма притеснения, подчерта председателят на ДПС. Той обясни, че единствената причина Аврамов да не го направи досега, е била общата позиция на останалите парламентарни групи в НС.

Обвиненията срещу Аврамов са за търговия  с влияние. Случаят е от 2012 г., като бе започнало дело в Специализирания съд, а след закриването му продължи в СГС. Аврамов и двама негови помагачи се явиха пред Темида за това, че през 2012 г. са поискали от земеделеца Светослав Илчовски 220 хил. лв. и право на ползване на земеделски земи, за да се решат проблемите му с областната земеделска служба в Монтана.

На 20 април обаче Софийският градски съд спря наказателното производство срещу Димитър Аврамов след като той стана депутат и съответно придоби имунитет. Имунитетът на Аврамов бе искан и в предходните два парламента. 

Снимка: Булфото

Във вторник временната комисия за имунитетите на Бойко Борисов, Даниел Александров - ГЕРБ-СДС, Димитър Аврамов - ДПС, и Кирил Петков от "Продължаваме промяната-Демократична България" не събра нужния кворум, за да проведе заседание.

От имунитета си се отказа вече съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви пред медиите, че също ще се откаже от депутатската си защита.