Народния представител от ДПС Димитър Аврамов е дал съгласие за продължаване на наказателното производство срещу него в отговор на постъпилото искане от главния прокурор Иван Гешев, съобщи в началото на днешното пленарно заседание председателят на Народното събрание Вежди Рашидов.

От своя страна Рашидов с писмо е уведомил главния прокурор за даденото съгласие.

Аврамов бе задържан през 2012 г., когато бе депутат от ГЕРБ. След продължило няколко години разследване прокуратурата внесе в съда обвинителен акт.

С определение от 17 октомври Софийски градски съд спря наказателното производство срещу Димитър Аврамов поради придобиване на депутатски имунитет.

Продължаването на наказателното преследване срещу народния представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на депутата.

Съдебното дело се води за това, че депутатът от ДПС и двама негови помагачи в периода от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 г., в Бяла Слатина, Плевен, Монтана и в местността "Тировец" в землището на Монтана, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи (и приел сумата от 100 000 лева), за да упражни противозаконно влияние над длъжностни лица - директора на Областна дирекция "Земеделие" в Монтана и началника на РУП-МВР в областния град.