Главният прокурор на Република България Иван Гешев внесе в деловодството на 48-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Димитър Аврамов. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Обвинител номер едно поиска да се даде разрешение за продължаване на наказателното производство срещу депутата, който е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер.

С определение от 17 октомври тази година Софийският градски съд спря наказателното производство срещу Аврамов поради придобиване на депутатски имунитет.

Той е подсъдим за търговия с влияние, което е престъпление според Наказателния кодекс.

Продължаването на наказателното преследване срещу народния представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Димитър Аврамов.

Депутатът от ДПС се е отказал от имунитета си ден, след като главният прокурор Иван Гешев, по предложение на спецпрокуратурата, поиска снемане на имунитета му, във връзка с това, че е подсъдим за търговия с влияние. Това стана през декември миналата година.

С писмо от 15 декември 2021 г. шефът на парламента тогава Никола Минчев е уведомил народния представител за постъпилото искане, като на същата дата с писмено съгласие Димитър Аврамов е информирал председателя на парламента, че дава съгласие.

Съдебното дело се водеше за това, че той и двама негови помагачи в периода от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 г., в Бяла Слатина, Плевен, Монтана и в местността "Тировец" в землището на Монтана, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи (и приел сумата от 100 000 лева), за да упражни противозаконно влияние над длъжностни лица - директора на Областна дирекция "Земеделие" в гр. Монтана и началника на РУП-МВР в гр. Монтана.