Софийската градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе мотивирано искане до парламента за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Димитър Аврамов депутат в 49-ото Народно събрание.

Предложението е във връзка с внесен на 15 април 2019 г. от спецпрокуратурата обвинителен акт срещу Димитър Аврамов за търговия с влияние.

По случая е започнало дело в Специализирания съд, като след закриването му то е продължило в Софийския градски съд.

Аврамов и двама негови помагачи се явяват пред Темида за това, че през 2012 г. са поискали от земеделеца Светослав Илчовски 220 хил. лв. и право на ползване на земеделски земи, за да се решат проблемите му с областната земеделска служба в Монтана.

Поради това, че Димитър Аврамов е избран и обявен за народен представител, съдът е спрял делото срещу него. Тъй като има имунитет, то може да продължи само след разрешение на Народното събрание, уточняват от прокуратурата.

Искания за сваляне на депутатския му имунитет бяха изпратени и в предходните два парламента.

Вчера главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Радостин Василев.