Преди два дни Гечев заяви това в телевизионно предаване по bTV. 

По думите му причина за изчезването на млякото с лактобацилус булгарикусбила e промененият Български държавен стандарт по времето на земеделския министър при управлението на ГЕРБ Мирослав Найденов.

Кофичките, които купуваме, издържат 1 година на съхранение, докато истинското наше мляко след 3 дни надува капачките, добави Гечев. 

От Асоциацията на млекопроизводителите излязоха с декларация, в която определиха изказването му като проява "на некомпетентност, очевидно непознаване на проблемите в бранша и явен стремеж към евтин популизъм". 

В декларацията, адресирана до премиера, министъра на земеделието и други институции, те посочват още, че с изявлението си Гечев е показал непознаване на практиките за създаване на стандартите, по които сега се произвеждат кисели млека и други млечни продукти, които се продават на пазара и се изнасят в други страни.

"На г-н Гечев очевидно не му е известно колко усилия се положиха от страна на Асоциацията на млекопреработвателите, на много научни звена и научни работници, на производители на сурово мляко и преработватели да се разработят не само стандартите, да се внедрят, но и да се създадат редица документи - наредби и правилници, които да гарантират качеството на българските млечни продукти", заявяват от бранша.

Според асоциацията казаното е още едно доказателство, че в екипа на кабинета се приемат и назначават хора без достатъчна подготовка, експертен капацитет и познаване на проблемите.

От бранша приветстват създаването на междуведомствени групи за борба с контрабандата (на вносни зеленчуци - б.р.), но посочват, че е важно хората, които ръководят земеделието, да имат ясна визия за проблемите, да ги решават, а "не да ги превръщат в политическа интрига и улични лозунги".


От коментарите по темата (но към друга новина)

Вътю

"Преди два дни зам.министърът на селското стопанство мъдро заяви, че в Татковината ни не се произвежда кисело мляко, защото капачките на кофичките не се надували! Ама на идиота, кой да му обясни, че бомбирането не е нищо друго освен газове, които се образуват от дрождите в млякото, които са следствие на "високата" хигиена при доенето."