Националният съвет на БСП решава на присъствено заседание днес дали да подкрепи президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат. Предвижда се социалистите да обсъдят също резултатите от парламентарните избори и задачите пред БСП.

Още в началото на годината, през февруари, президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова дадоха заявка за втори мандат. Тогава БСП замълча. Мотивът на Корнелия Нинова беше да изчака резултатите от парламентарните избори.

Пред централата на БСП млади социалисти дойдоха с бял бус и поискаха оставката на председателя Корнелия Нинова заради слабия резултат на изборите и защото за първи път в групата на левицата нямало депутат под 35-годишна възраст. И скандираха "Оставка".

"Бусът ясно показва ориентацията на другарката Нинова. Аз мисля, че е редно да си отиде там, откъдето е тръгнала - в СДС", каза Йордан Малинов от Младежка организация на БСП - Перник.

Бусът на младите протестиращи социалисти

Снимка: Булфото

"Минало е отдавна времето на този председател и изборите го показаха", коментира в отговор на журналистически въпрос Кирил Добрев на влизане в сградата на БСП. Корнелия трябва да излезе пред партията и да се извини за всичко, което направи, смята той. Защо беше необходимо да загубим изборите, за да подкрепим Румен Радев сега, попита Добрев. Защо се дърпаше това ръководство, поиска да узнае още той.

Снимка: Булфото

На въпрос ще има ли ново Изпълнително бюро, Янаки Стоилов коментира, че този априлски пленум няма да има исторически характер. Той отбеляза, че въпросът за избор на ИБ не е в дневния ред.

Янаки Стоилов преди НС на БСП на Позитано

Снимка: Булфото

Липсата на ясна подкрепа за президента Румен Радев е коствала на БСП 3-4% от гласовете на изборите, коментира по-рано в ефира на bTV председателят на столичната  организация на БСП - Калоян Паргов.

Подкрепата за Радев и Йотова е именно първата точка в него.

Паргов също заяви, че едва ли днес ще се вземе решение за назначаване на ново изпълнително бюро, след като старото подаде оставка непосредствено след вота на 4 април.

Не е ясно и дали БСП ще обединят сили с "Има такъв народ". Още повече, че от партията на Слави Трифонов не изразиха намерения в тази посока. "Това е решение на колективния орган. Искам да чуя колективния разум тук с всички гледни точки, за да можем да преценим кое е най-добре за нас в тази тежка ситуация", коментира Калоян Паргов.

Калоян Паргов пред "Позитано" преди НС на БСП

Снимка: Булфото

Млади социалисти искат оставката на Нинова

Снимка: Булфото