Руската посланичка Елеонора Митрофанова присъства на панихидата в църквата "Рождество Христово" в село Шипка и поднесе цветя на Паметника на Свободата, съобщиха от посолството на РФ у нас.

Митрофанова изкачи върха сама днес, придружена единствено от представители на дипломатическата мисия, тъй като не е била поканена официално от българските власти миналата седмица, когато се състоя честването.

Тя не е получила покана нито от президента, нито от правителството или представител на местната власт, научи Dir.bg.

От посолството изтъкват на страницата си във Фейсбук, че отбраната на Шипченския проход от 21 до 26 август 1877 г., по нов стил, е една от най-героичните страници на Руско-турската Освободителна война.

Снимка: Посолство на РФ

Шест дни руските войници и българските опълченци отбиват непрекъснатите атаки на турските войски и превръщат прохода в непревземаема крепост, "затворена врата за настъплението на турците към Северна България и отворена врата за победния поход на руската армия към Цариград". Победата при Шипка и Шейново се превръща в достоен финал на Шипченската епопея.

На връх Шипка и в полето при Шейново руските полкове и българските дружини губят 11 000 души, а по време на зимното шипченско стоене от болести и преохлаждане загиват над 9 000 души, пишат още от посолството на РФ.

Снимка: Посолство на РФ

България отбеляза годишнината от Шипченската епопея на 21 август, когато на върха пред паметника-костница беше президентът Румен Радев. В словото си той обяви Трети март за "червената линия на нашето търпение, която народното движение няма да допусне да бъде заличена", по повод намерението на управляващите да сменят националния празник с промени в Конституцията.