ГЕРБ няма намерение да преговаря за подкрепа с отделни депутати за подкрепа на първия мандат, обяви пред bTV Даниел Митов.

"Има институционален начин, по който се подхожда. Никога не сме ходили да търсим депутати оттук и там. Видяхте какво стана, като се криха в разни лаборатории и купуваха депутати - падна им правителството", каза той. Коментарът му бе по повод твърдението, че част от "Продължаваме промяната" са склонни да подкрепят кабинет с първия мандат на ГЕРБ.

Във вторник "Промяната" и ГЕРБ ще се срещнат, за да обсъждат приоритети. От ПП предварително обявиха, че това не е разговор за подкрепа на първия мандат и те няма да я дадат.

ПП искат да отидат на избори от самото начало, категоричен бе той.

"Ние не сме демокрация, в която има две партии, а парламентарна република и в нея не се прави така - да се обявиш за опозиция от самото начало. Те искат избори. Ако не искаха, нямаше да казват, че няма да подкрепят първия мандат. Той може да се окаже много ползотворен", каза Митов.

"Аз се надявам на тази среща да се говори сериозно, а не с клишета и пропагандни небивалици, които слушам непрекъснато. Борисов е опитен човек в българската политика и знае какво говори. Когато хората са те изпратили в парламента, си длъжен да направиш всичко, за да има правителство. Аз съм убеден, че зрелите партии в парламента ще направят всичко възможно, за да се стигне до някакъв вариант на правителство", коментира Митов.

Митов похвали Стефан Янев, че "Български възход" се държи като системна партия.

"Освен ПП, другите се държат като системни партии. БВ се държи като системна партия нищо, че е влязла за първи път в парламента. Дали си системна партия, зависи от това как реагираш. Не значи, че съм съгласен с всички техни позиции в парламента", коментира още Митов.

"Когато хората са те изпратили в парламента, си длъжен да направиш всички усилия в посока на това да има правителство. Аз съм убеден, че зрелите партии в българския парламент, тези, които знаят какво е демокрация, какво е законодателство, какво са институции, как функционират те помежду, ще направят всичко възможно, за да стигнем до все пак някакъв приемлив момент за съставяне на правителство", коментира Митов.

Зам.-председателят на ГЕРБ призна, че се дразни от реакциите за връщането на хартиената бюлетина, защото никой не е посегнал на машинния вот и той си остава, но хората вече ще имат право на избор, който досега беше ограничен.