Странно е съгласието на "Продължаваме промяната" да се срещне с ГЕРБ. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за БНР.

"Очевидно в ПП текат някакви процеси. Очевидно има и динамика в отношенията им с ГЕРБ. Тази среща или е първа крачка към съставяне на правителство на ПП и ГЕРБ, или е PR акция, с която след това и двете страни да се оправдаят, че отиваме на избори. Да кажат, че са искали, но другите са виновни", коментира Нинова.

По думите ѝ политическата ситуация е много динамична и много зависи при кого ще отиде третият мандат.

"Трябва да се търси стабилно мнозинство, за да има предвидимост и за икономиката, и за хората, и за международните ни партньори. Ако третият мандат дойде при БСП ще направим опит да има мнозинство и стабилност в държавата", отбеляза Нинова и посочи, че в парламента има плаващи мнозинства и се гласува тематично:

"За държавата обаче е важно, че плаващите мнозинства са нещо нестабилно", допълни лидерът на БСП.

Нинова изрази несъгласие с решението на служебното правителство да не внесе проект за Бюджет 2023, защото това ще замрази доходите на хората:

"По закона за удължаване на бюджета могат да са правят промени и допълнения. Законът (за удължителен бюджет - б.р.), който внесе служебният кабинет, няма да бъде гласуван в този му вид, а ще бъде допълнен. ... Поканихме другите партии, за да се разберем предварително какво ще внесем. Започваме да работим по този въпрос, който е най-важният. Между първо и второ четене ще гарантираме едно мнозинство, което ще внесе поправки и те ще бъдат приети, много е важно да бъдат ориентирани към социалната сфера", обясни тя.

По думите на ѝ със ситуацията, в която се намираме, страната се движи към президентска република:

"Президентът управлява вече достатъчно дълго през служебни кабинети, без парламент, без контрол от законодателна власт и трябва партиите да реагираме на това. БСП сме категорични, че парламентарното управление е най-доброто и трябва да се запази. Това беше и причината да подкрепим избирането на председател на парламента. Избирането на Вежди Рашидов беше компромис. Другото означаваше блокаж на парламентаризма и наливане на масло в огъня на онези, които искат президентско управление", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.