Два дни след избухването на скандала с милионите изтекли лични данни от НАП, личните данни на една българска съдийка и нейното семейство също бяха разпространени публично. Но не от хакери, а от Инспектората към Висшия съдебен съвет. Файлът с нейната декларация беше озаглавен "Мирослава Тодорова НеСеЧистиии".

"ВСС доказа, че не може да се справи като оператор на лични данни", заяви Мирослава Тодорова пред bTV и допълни, че никой оттам не се е обадил да я попита как е след изтичането на личните й данни.

Тя отбеляза, че като "наказателен съдия" този теч я поставя в риск и компрометира нейната сигурност, а това я кара да се притеснява много за семейството си.

"Не трябва да свикваме с това. "НеСеЧистиии" влиза в тенденцията на други кодове като "Да се удари" и "Да се изпраска", категорична е Мирослава Тодорова.

"Този новоговор е технология за насаждане на страх. Моят пример може да служи за назидание и сплашване на всички останали. Ако един съдия няма адекватна защита, тогава какво остава за другите", смята Тодорова, която вижда в случилото се послание към обикновените хора.

"Най-важната тема, за която всички трябва да следят, е дали има достатъчна институционална гаранция за независимостта на съда. Ако няма такава, гражданите нямат нищо и са уязвими. Това е ценност не само за съдиите", заяви Мирослава Тодорова.

"Всеки път когато има посегателство към съдебната независимост правим това, което можем да направим - пращаме отворено писмо, което да достигне до широката общественост. Не можем да отидем отвъд тази степен, защото има много строги правила, с които магистратите се съобразяват", заяви съдия Тодорова.

Тя коментира и конфликта си с бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанова, който бил породен от желанието да се сложи "ясна бариера срещу този ищах на изпълнителната власт да се овладее съда".

"Живеем от цикли, които се измерват от това кой е главен прокурор", заяви Тодорова, според която "досега назначението (на обвинител) винаги е политическо, наблюдавайки историята на заемалите досега поста.

Трябва да има модел за носене на политическа отговорност, а всяка разумна държава в такава ситуация трябва да направи ясен анализ на предходния главен прокурор, смята Мирослава Тодорова.