По думите му очевидно е, че бившият председател на Държавната агенция за горите не е правил всичко на своя глава и той трябва да каже истината, за да не бъде единствен обвиняем (Обвинение за заменките е повдигнато и срещу тогавашния земеделски министър Валери Цветанов - бел.ред.).

Найденов потвърди, че искът на ЕК е за неправомерна държавна помощ от 55 млн. евро от 15 заменки, които ако не докажем, че са обект на престъпление, трябва да връщаме. Ако пък е изменено предназначението им, трябва да платим 126 млн. евро.

Най-много заменки са правени от тройната коалиция. Общо са заменени над 33 000 дка, а около една четвърт от терените са с променен статут, каза министър Найденов. По думите му първото писмо от ЕК е получено през есента на 2008 година, но не е огласено от тогавашните управляващи.
47 заменки са били направени между приемането на закона за спирането им и публикуването му в Държавен вестник и 15 са обект на проверката.

Утре в 9 часа се събира Съветът за сигурност при премиера, каза Найденов и ще се помисли за действията ни. Ще се възползваме да поискаме превод на писмото на български, така че ще имаме отсрочка с 20 дни, за да помислим какво ще правим, заяви министърът.

Стартирахме съвместно с Румъния процедура срещу Гърция заради блокадата, разкри Найденов. Доказаните щети до сега са за около 12 млн. и 700 хил. евро. Според нас по 3 млн. на ден са щетите, но това сума, която може да се докаже документално с договорни отношения, поясни министърът.