Министърката на туризма Зарица Динкова отрече да е причинила гибелта на две сухоземни костенурки в морето на Царево. Уточнението й дойде днес, след като от вчера насам социалната мрежа закипя от факта, че в България морски костенурки няма, а министърката ги е "спасила" в морето. 

По време на посещението си на плажа в наводнения морски град Зарица Динкова е показала нагледно пред медиите, че спасява две от оцелелите животинки с коруби, като ги връща обратно в морето. Такива кадри, които да документират постъпката й, обаче не бяха излъчени. 

След като възмутени граждани и журналисти излязоха с призиви за оставка във Фейсбук, се наложи самата министърка на туризма да даде обяснение. Зарица Динкова го направи също във Фейсбук и увери, че двете костенурки са живи и здрави. 

"Също така искам да уверя коментаторите във ФБ, че костенурките са добре. Оставихме ги на сушата, близо до реката, за да не бъдат стъпкани или повлечени от боклуците в морето. Вярвам, че всеки нормален човек би го направил!", написа в поста си министърката.

Преди нейното обяснение в социалната мрежа и пресцентърът на ведомството опроверга публикациите в медиите, че министърката е метнала сухоземните костенурки в морето.

Костенурките в България са защитен от закона вид. В случая двата екземпляра са били шипобедрени. Могат да живеят известно време и в солена вода, но това не е техният хабитат. Според специалистите костенурки могат да бъдат забелязани понякога в морето, но те са блатни, а не морски. Водните костенурки в нашата страна са само речни. 

От неправителствената организация "Дивите животни" припомниха по повод случката, че костенурки не се пипат и не се местят далеч от местообитанието им.

"Не можете дори да си представите какъв огромен брой костенурки всяка година биват намерени в София, напълно неподходящо за костенурки място. Освен, че градът като такъв е абсолютно неподходящо местообитание, също така и София като местоположение не попада в местообитанията на сухоземните костенурки.

Основната причина да изникват костенурки в София са пътуващите хора, които ги намират някъде по път, отивайки или връщайки се от почивка, грабват и пренасят някъде, където мислят, че ще им е по-приятно и лесно на костенурките. Решения лишени от логика и мисъл, най-общо казано", пишат от НПО-то.

"Костенурките са изключително привързани към конкретното си местообитание. Преместени от там, те страдат и непрекъснато се мъчат да се върнат, вървейки в тази посока.

Ако намерите здрава костенурка на пътя, на място, където обичайно си има костенурки, не я взимайте, само преместете от пътя в посоката, в която се е била запътила. Взимат се само ранени костенурки или такива, очевидно пуснати на необичайно за вида им място, като тези в София", съветват от "Дивите животни". Оттам коментират, че се надяват някой около министърката в момента на пускането им да се е сетил да ги извади веднага обратно от водата.

Същевременно министър Динкова поясни и каква е била целта на посещението й в Царево в неделя, след като бе обвинена, че си прави пиар, а външният й вид бе подложен на критики, че е неудачен за район, преживял бедствие.

"Хора загубиха живота си в бедствието и искам да изкажа своите съболезнования към техните семейства и близки! Други хора пострадаха, загубиха ценни и важни за тях неща. Щетите тепърва ще се изчисляват, но човешкото страдание няма цена. В такива моменти най-важно е да бъдем хора и всеки да помогне с каквото и както може. Затова отидох и аз. В качеството си на министър смятам, че съм длъжна да бъда там, където има проблем", обясни тя.

Динкова поема ангажимент лично и чрез Министерство на туризма, да окаже помощ на пострадалите ресторантьори, чиито плажни заведения бяха пометени от вълната.

"Десетки семейства и фирми, които имат ресторанти, плажни заведения, хотели имат в момента нужда от помощ и съдействие, за да се справят с последствията. Министерство на туризма и аз лично ще направим всичко, което зависи от нас, за да помогнем в тази ситуация. Смятам, че това е истински важното", написа още министърката на туризма в поста си.